lauantai 3. joulukuuta 2016

3. luukku: mittelspitzin hyvät ja huonot puolet

Mittelspitzit on vieneet ainakin mun sydämen ihan täysin ja mitteli-ihmiset ovat myös huikeeta porukkaa. Olen saanut tutustua aika moneen uuteen ihmiseen Riian kautta ja myös moneen mitteliin. Tässä minun listaukseni mittelin hyvistä ja huonoista puolista.


Hyvät puolet:
- mitteli on erittäin miellyttämisenhaluinen ja monipuolinen harrastuskoira.
- sen oppimiskyky tuntuu olevan rajaton ja se on helppo motivoida.
- turkki on helppohoitoinen. Itse harjaan Riian parin viikon välein, korvakarvat kampaan.
- mitteli on näppärän kokoinen, muttei kuitenkaan liian pieni.
- mitteli on yleensä rohkea ja itsevarma ja se tulee pääsääntöisesti hyvin toimeen kaikkien koirien kanssa.
- mitteli osaa kuitenkin myös tarvittaessa rauhoittua, eikä sen kanssa ole pakko harrastaa mitään.
- mitteleistä on useita eri värejä, mikä tekee jokaisesta mittelistä ainutlaatuisen, oman näköisensä.
- mitteli on omaan silmään äärettömän kaunis peruskoira, jossa ei ole mitään liioiteltua tai sairasta. (No tässä voi olla joidenkin yksilöiden turkki poikkeus, mutta kenenkään ei ole pakko suosia muhkuturkkeja, jossei halua. Eikä superrunsas turkki ole kuitenkaan mikään terveysongelma)
- mitteleillä on vähän perinnöllisiä sairauksia.
- mitteli on hälyttävä vahti eikä sillä ole puolustusviettiä, joten mittelspitz ei ole aggressiivinen tai hyökkäävä, vaan mieluummin jää hälyttämään vähän kauemmas.
- mitteliltä puuttuu riistavietti, eikä se yleensä lähde riistan perään (tai aja mitään muutakaan takaa)
- omasta mielestäni hyvä puoli on myös se, ettei mitteli ole kiinnostunut vieraista ihmisistä. Riiassa tämä ominaisuus on ihan ylikorostunut. Saan koiran kanssa kulkiessani pysähtyä juttelemaan tai neuvomaan muita ihmisiä, eikä Riia ole heistä pätkääkään kiinnostunut, vaan yleensä nuuhkuttelee tai pällistelee minua sen aikaa, kun ollaan pysähdyksissä.

Huonot puolet:
- mittelit saattavat olla haukkuherkkiä ja niillä on tosi voimakas vahtivietti, joka saattaa kerrostalossa olla haitaksi, ellei siihen puutu ajoissa.
- mittelillä ei ole pk-oikeuksia (tietenkään), joka rajaa niiden harrastusmahdollisuuksia vähän.
- mittelipiireissä on viime aikoina herätty tarkkailemaan mittelien lonkkia, joita ei ole aikaisemmin tutkittu ollenkaan. Mitteliyhdistys on ryhtynyt tämän vuoden alusta suosittelemaankin pennutettavien koirien lonkkien kuvaamista, mutta se ei vieläkään ole pakollista. Mitteleillä esiintyy paljon C ja D -lonkkia.

3 kommenttia:

 1. Mun näkemys on joissain kohdin vähän eriävä.

  Mä näen sen liiallisen turkin isona ongelmana. Lopulta tässäkin päädytään siihen (mihin moni on jo hyvää vauhtia matkalla), että yritetään vaan saada överiturkki aikaan ja unohdetaan muut. Kohta meillä on liiottelua ja sairauksia - ja paskoja luonteita... Näitä on jo nyt kaikkia ja ai että mua sapettaa se, onneks mulla on mahdollisuus tehdä asioille jotain.

  Toi puolustusviettikin on vähän niin ja näin. Se on aika koirakohtainen asia, ei ehkä niinkään rodun sisäinen. Esimerkiksi kolmesta omasta yksi ei ehkä kävisi kiinni, mutta kaksi muuta käy melko varmasti. Toinen on käynytkin, eikä irrottanut ennen oman väen saapumista.

  Ja oi kyllä, ne ajaa takaa. Jäljet ei sytytä, eikä vielä vieressä norkoileva eläinkään, mutta jos se erehtyy lähtemään pakoon, niin perässä mennään, kunnes tulee käsky luopua.

  Huonoihin puoliin voin samaistua. Haukkuherkkyyttä en omalla kohdalla näe ongelmana, koska siihen on aina puututtu ajoissa, mutta niiden kohdalla kyllä, jotka siihen ei ole ajoissa puuttunut ja ennen kaikkea siksi, että se leimaa rodun räksyttäväksi pikkurakiksi. Sitten ihmetellään, kun ei ne olekaan huonotapaisia pikkupiskejä, hah :D

  Lonkkatilastoista on paha mennä sanomaan suoraan, että on paljon C- ja D-lonkkia. Toki kuvatuista on huomattava osa niitä, mutta siellä on varmasti joukossa paljon koiria, jotka on kuvattu oireilun takia ja sen vuoksi on huonompia tuloksia enemmän. Niin kauan kun kuvaukset ei reippaasti yleisty, on vaikea sanoa mitään faktaa tilanteesta, mutta toisaalta omakin arvio on, että C:t olisi yleisin, vaikka kuinka kuvattaisiin. Lonkkia enemmän olen ehkä huolissani selästä, sen jättää moni tutkimatta ja yllättävän monelta tutkitulta (viralliset ja epäviralliset) on löytynyt sieltä häikkää...

  VastaaPoista
 2. Kiitos kommentistasi, kiva kuulla joltain muultakin mittelin omistajalta mielipiteitä. Kirjoittamani teksti perustuu siihen, mitä mittelistä sanotaan esim. rotumääritelmässä ja muilla virallisimmilla tahoilla.

  Kuten turkista sanoin, ei kenenkään ole pakko sitä massaturkkia kannattaa. Itse ainakin olen siitä onnellisessa asemassa, että koirani vanhemmat on valittu luonteen, ei turkin määrän perusteella.

  Mittelinhän ei käsittääkseni pitäisi olla aggressiivinen, joten mikäli sellaisia yksilöitä rodussa on (itse en ole tavannut ja teksti perustuu siis omiin kokemuksiini), ei näitä yksilöitä missään nimessä pitäisi jalostukseen käyttää.

  Riistan ajamisesta sen verran, että mitteleistähän sanotaan, ettei niillä ole riistaviettiä, joten tämä on jälleen yleistys. Totta kai rodussa kuin rodussa on poikkeuksia, mutta näkisin kuitenkin, ettei niillä ole samanlaista halua ajaa takaa, kuin ajokoirilla tai paimenkoirilla, joiden molempien käyttäytymisestä minulla on kokemusta. Ja sanoit itsekin, että mitteli lopettaa käskyyn luopua. Nii meilläkin. Koen, että tämä kertoo myös siitä,ettei riistavietti loppujen lopuksi ole kovin voimakas. Esimerkiksi metsästyskoiraa, joka riistan perään lähtee, ei varmana saa koulutettua pysähtymään käskystä.

  Haukkuherkkyys ei ole kaikkien mielestä ongelma, joku sitä voi toivoakin. Meillekään se ei ole mikään suuri ongelma, koska Riia ei hauku juuri ollenkaan sisällä eikä esim. agilitytreeneissä, vaikka 90% muista koirista huutaa siellä suu vaahdossa, mutta pihalla sen vahtihaukku on vähän ärsyttävä piirre. Ilmoittaa siis kaikesta omituisesta pihalla. Ei kuitenkaan räkytä, mutta ilmoittaa. Kentältä kuultua: onko tuo oikeasti mitteli, kun se ei yhtään räkytä? Eli aika moni näkee mittelin räkyttävänä pikkupiskinä.

  Ja lonkista sanomani on jälleen omaa näkemystäni asiasta. Lonkkien tilannetta pidän huonona puolena rodussa.

  Ei tarvitse ottaa kenenkään näitä asioita, mitä sanoin, niin kovin vakavasti tai suurina faktoina. Nämä perustuvat todellakin omaan näkemykseeni asioista. Hyvät ja huonot puolet ovat kaiken kaikkiaan kuitenkin melko subjektiivinen kokemus, joten joku toinen voi olla asioista ihan eri mieltä kuin minä ja saa olla.

  VastaaPoista
 3. En tätä faktana ottanutkaan, vaan nimenomaan sinun näkemyksenä, johon halusin tuoda myös omaa näkemystäni :)

  Mitä aggressiivisuuteen tulee niin kyllä, olen täysin samaa mieltä siitä, että aggressiivinen koira ei ole jalostuskoira. Sen sijaan itse henkilökohtaisesti en pidä koiraa aggressiivisena, jos se puolustaa omaansa ja joutuu pakon edessä käyttämään hampaitaan. Pidän sitä koiran luonnollisena toimintana tällaisessa tilanteessa. Oma koirani, josta puhuin, oli tehnyt tämän "edellisessä elämässä" pysäytyksenä; ainuttakaan jälkeä ei jäänyt ja ote oli vain näennäinen - varoitus. Tämä on juuri se minkä koiralta hyväksyn. Jos se ei saa muulla tavalla viestiään perille, muita vaihtoehtoja ei jää. Sama koira ei ole joutunut koskaan sitä ennen tai sen jälkeen hampaitaan käyttämään kuin syömiseen, ei pelätessään, ei toisen käydessä kiinni eikä muutenkaan, vaan nimenomaan haukkuu tai pyrkii tilanteesta pois. Se, jos koira käyttää hampaitaan pelästyessään tai muussa vastaavassa tilanteessa on mielestäni eri asia: muun muassa pelkopurijoita meidän rodussa tuntuu olevan ihan liikaa. Vähän järkytyin, kun luin facebookista kyselyä, johon moni oli vastannut, että heiltä löytyy pelkopurija.

  Mitä riistaviettiin tulee, niin en minäkään mitteliä riistaviettisenä pidä. Toin tuon esiin vain siksi, jos joku koirista täysin tietämätön tulee ja lukee tämän, ajattelee, että oi kun kiva, sitä ei eläimet kiinnosta ja kokee yllätyksen, kun mittelikin voi lähteä rusakon perään :p

  Mielipideasioita ja netti on ehkä huonoin keino käydä tämän tyylistä keskustelua, koska asian voi ymmärtää täysin eri tavalla kuin mitä toinen sen tarkoittaa. Tämän vuoksi en juuri enää nettiin kirjoita (omassa blogissa toki jotain), mutta nyt näköjään kirjoitin :D

  VastaaPoista