lauantai 10. joulukuuta 2016

10. luukku: Niksinurkka: keinua pelkäävä koira

Meillä on Riian kanssa ollut vähän vaikeuksia keinun opettelemisessa, sillä Riia pelkää keinun liikettä. Sillä on pienestä asti ollut jonkinlainen käsitys asioista, jotka voivat pudota tai kaatua ja se karttaa niitä. Näitä asioita ovat esim. lattiapeili, pystyssä oleva kirja tai korkea lasi, kyljellään pystyssä oleva pelikone jne. En ole varma, mistä tämä johtuu, mutta uskon, että syy siihen on minä. Mulla on tapana kaataa kaikki, mikä vain kaatua voi, siis vahingossa. Ja yleensä, kun jotain kaatuu, sadattelen kovaan ääneen omaa tyhmyyttäni. Yllättäen liikkuvat asiat ovat siis Riian mielestä pelottavia ja keinu totta kai on tällainen asia. Aluksi meille neuvottiin, että meidän pitäisi hallilla käydä pamauttelemassa keinua maahan ja ehdollistaa Riia siihen, että pamaus on yhtä kuin herkut. Käytiinkin monta kertaa, mutta se ei auttanut. Tajusin, että Riia pelkää sitä liikettä eikä ääntä. Yritin mielessäni miettiä, miten voisimme harjoitella kotona keinun liikettä siten, että Riia saisi sen liikkeen aikaan. Ja keksinkin sen pian: oven liikuttaminen niin, että se pamahtaa takana olevaan seinään! Tuumasta toimeen siis! Aluksi opetin Riian ihan vain koskemaan etujalalla ovea. Se oli tosi vaikeaa, eikä se meinannut suostua siihen ollenkaan, koska se tiesi, että se voi liikahtaa. Niinpä tein joitain kertoja niin, että nostin Riian ovea vasten seisomaan, ovi hieman irti seinästä niin, että se liikkui joitain senttejä ja pamahti takaseinään ja sitten annoin kauheasti nameja sen siinä seistessä ja minun pitäessä sitä aloillaan. Näin teimme muutaman kerran, pari-kolme toistoa kerrallaan ja pian Riia uskalsikin hypätä ovea vasten ja se saa jo pamahtaa ihan kunnolla (eli liikkua pitemmän matkan). Tässä video tältä päivältä:
Tänään käytiin treenaamassa hallillakin ja koitin huvikseni, voisiko tämän toiminnon siirtää suoraa keinuun. Blokkasin keinun toisen pään siten, ettei se noussut kovin ylös, vaan sille tasolle, että Riia pystyi sen siitä pamauttamaan. Annoin käskyn (pam) ja Riia hyvin varovasti painoi toisella etutassullaan keinun maahan. Ja tästä hirveät bileet ja namit lenteli! Teimme aika monta toistoa ja loppuviimein sain Riian ihan vauhdikkaasti ja voimalla pamauttamaan keinun niin korkealta, kun se blokkauksen kanssa vain nousi, maahan saakka. Todella valtava saavutus!

Nyt pitäisi se yhdistää siihen vielä laajempaan liikkeeseen, eli että koira juoksisi sinne keinun päähän ja odottaisi sen laskeutumista. Jatilla onneksi on laskettava keinu, joten lähdemme varmaan sillä harjoittelemaan sen jälkeen, kun olemme vielä pari kertaa harjoitelleet keinun pamauttamista matalalta. 

Toivottavasti näistä nikseistä on jollekin hyötyä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti