keskiviikko 21. joulukuuta 2016

21. luukku: vinkit piparkakkutalon tekoon

Muistan, että joskus nuorempana piparkakkutalot epäonnistuivat aina. Ne eivät esimerkiksi pysyneet kasassa tai joku sai aina palovammija sokerista. Nyt myöhemmin olen oppinut muutaman hyvän niksin, minkä avulla piparkakkutalon rakentaminen on vähän helpompaa, onnistuu todennäköisemmin ja lopputulos on parempi.

1. Sulata sokeri hitaasti miedolla lämmöllä. Joskus lapsena tuli iskettyä levy kutoselle, että sokeri sulaisi nopeasti, mutta lopputuloksena oli yleensä vain tulikuuma tavara, joka paloi pannuun kiinni. Itselläni on myös kädessä arpi, joka tuli, kun pisara kiehuvaa sokeria lensi kädelleni. Haava oli tosi syvä! Hitaasti sulattamalla sokeri saa myös kauniimman värin ja paremman maun eikä se kovetu niin nopeasti. Nopea pitää silti olla, mutta vaaleaksi paistetun sokerin kanssa aikaa on kuitenkin usemapi sekunti painaa seinä paikoilleen.

2. Sommittele tarkasti jo etukäteen ennen sokeriin kastamista. Kannattaa jo ennen sokeriin kastamista sommitella seinien paikat ja asennot tarkaan. Varsinkin kattopalasta kannattaa tarkastaa, että mistä kohdin se osuu seiniin, eli minne sokeria tulee laittaa. Joskus palasten muodot kuitenkin muuttuvat esimerkiksi paiston aikana, joten sommittelua kannattaa kokeilla etukäteen.

3. Koristele palat ennen liimaamista. Jos haluaa panostaa koristeluun, kannattaa koristella palat jo etukäteen. Se onnistuu kyllä rakennuksen ollessa jo pystyssäkin, mutta on hieman vaikeampaa. 

4. Muista jättää taikinaa myös alustaa varten. Parhaiten piparkakkutalo pysyy kasassa, kun sen liimaa (piparkakku)alustaansa. Pystytys onnistuu ihan vaikka lautasenkin päälle, mutta jos taloa haluaa siirtää, se saattaa helposti luiskahtaa alustalta (kokemusta on) ja pahimmillaan tuhoutua korjauskelvottomaksi.

5. Tasoita reunat ennen uuniin laittoa. Yleensä käy niin, että nostettaessa palasia pellille, ne venyvät johonkin suuntaan ja seinistä tulee helposti vinot. Veitsellä painelemalla pystyy kuitenkin pelastamaan tilanteen vielä siinä vaiheessa, kun palat ovat raakaa taikinaa. Valmiiksi paistettuja seiniä ei pelasta enää mikään, jos ne ovat jääneet vinoiksi.

Eilen tehtiin toinen piparkakkutalo tälle joululle. Se ehkä vähän epäonnistui, koska piirsin kaavat itse ja muutin suunnitelmaani kesken palojen tekemisen ja unohdin muuttaa sivuseinien mittasuhteita suhteessa kattoon ja päätyseiniin, mutta ainakin se pysyy pystyssä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti