torstai 26. tammikuuta 2017

Lukukoira - maailman paras kuuntelija

Opiskelen edelleenkin siis erityis/luokanopettajaksi ja tänään meillä demojen tauolla tuli puhetta lukukoirien käytöstä. Eräs tuttuni tekee gradua virkamieskoirista, jotka ovat käytössä Valteri-koulu Mikaelissa Mikkelissä. Hänen kanssaan on ollut asiasta puhetta paljonkin. Virkamieskoirien tehtävänä on mm. pitää yllä rauhallista ilmapiiriä luokassa, lohduttaa ja rauhoittaa oppilaita tarvittaessa sekä toimia muutenkin opettajan tukena ja parina koulupäivissä. Siitä asti, kun kuulin tällaisesta toiminnasta, olen ollut aivan varma, että teen kaikkeni, jotta tällainen työmuoto voisi jonain päivänä olla mahdollista itsellenikin.

Tänään demoilla siis tämä tuttuni mainitsi minulle, että Kennelliitto järjestää lukukoirakoulutuksen helmikuussa. Koulutuksessa mahdolliset tulevat lukukoiran ohjaajat perehdytetään lukukoiran ja tämän ohjaajan tehtäviin ja itse lukukoirakokelaan soveltuvuus tälle "alalle" testataan. Jos koira soveltuu lukukoiraksi, siitä tulee virallisesti Kennelliiton nimittämä lukukoira. Googletin heti kurssin ja valitettavasti tämä helmikuun kurssi jää ainakin meiltä väliin, koska se on juuri samana viikonloppuna kuin tokokoe ja olen sinne Riian jo ilmoittanut ja maksanut. Toisekseen, koiran pitäisi olla yli kaksivuotias, mitä Riia ei vielä helmikuussa ole. Joka tapauksessa olen aivan varma, että vien Riian lukukoirakoulutukseen heti, kun vain mahdollista. Toivottavasti jo seuraavaan, minkä Kennelliitto järjestää.

Miksi tämä toiminta kiehtoo?
Minä olen tehnyt useita harkkoja koulutukseni aikana ja törmännyt hyvin moneen erilaiseen lapseen ja nuoreen ongelmineen. Vaikeuksia löytyy laidasta laitaan ja jokaiseen ongelmaan tietenkin auttavat eri keinot. On kuitenkin tutkimustuloksia, joiden mukaan koiran läsnäolo rauhoittaa lasta ja luo turvallisuuden tunnetta. Lukukoiran etu on myös se, että lapsi, jolle lukeminen on vaikeaa ja epämiellyttävää, saa turvaa kuuntelevasta koirasta ja voi olla varma, ettei koira ainakaan kritisoi, jos lukee heikosti tai väärin. Koira kannustaa jo pelkällä läsnäolollaan jatkamaan yrittämistä. Ja esimerkiksi lukivaikeuksien hoidossa paras hoitokeino on harjoitteleminen eli lukeminen. Jotkut lapset voi olla vaikea motivoida siihen, jos he ovat jo lannistuneet lukemisen vaikeudesta, mutta jos paikalle tulee koira kuuntelemaan nimenomaan lukemista, voi asenne lukemista kohtaan ollakin yhtäkkiä aivan toinen.

Tutultani kuulin erittäin hyviä kokemuksia koiran käytöstä luokassa muutenkin kuin vain lukukoirana. Koiran läsnäolo rauhoittaa, mutta jos joku hermostuu, voidaan esimerkiksi vedota koiraan tyyliin: "katso, kuinka sen korvat menevät luimuun, kun sinä huudat." Tai jos keskittymisvaikeuksisen lapsen kärsivällisyys loppuu, voi hän pitää viiden minuutin tauon koiran kanssa "käypä pissattamassa Rekku." Koirien kautta pystyy integroimaan ihan jokaiseen arkipäivään pieniä annoksia liikuntaa esimerkiksi juuri jakamalla pissatusvuoroja. Lisäksi voi opettaa vastuunottoa ja vastuunkantoa, elävästä eläimestä huolehtimista, eläimen kehonkieltä, biologiaa ja vaikka mitä.

Ai minä töihin? 

Koiralle on helppo avautua ja kertoa murheistaan sellaisen teininkin, joka ei aikuisille avaudu. Koira aivan takuuvarmasti osoittaa kiintymyksensä ja on kiitollinen saamastaan huomiosta. Joskus lapselle voi olla palkitsevaa saada hyvin tehdystä työstä kiitokseksi pienen hetken koiran kanssa. Kuulin, että virkamieskoirille saa esimerkiksi antaa namin, kun on tehnyt tehtävät hyvin. Koiria voisi käyttää siis opetuksessa apuna vaikka miten monin eri tavoin!

Paras avustajakoira on herkkä ihmisten mielialoille, on itsevarma eikä hätkähdä pienestä. Se rakastaa ihmisiä ja varsinkin lapsia, on peruskoulutettu ja ohjaajansa hallinnassa. En ole ihan varma, onko Riia aivan paras mahdollinen koira tällaiseen, mutta se pitäisi testata! Riia on mittelimäiseen tapaan pidättyväinen vieraita kohtaan eikä se juuri välitä rapsutuksista ja silittelyistä. Lapsia se tosin rakastaa aivan valtavasti ja se on tosi hyvä lukemaan ihmisen mielialoja ja maailman paras lohduttaja, koska silloin se tulee lähelle pyytämättä. Riia on myös pomminvarma koira joka tilanteessa, se ei pelkää ääniä eikä erilaisia tiloja tai alustoja, se pystyy keskittymään, vaikka huoneessa olisi useampi koira, se ei missään nimessä ole vähääkään aggressiivinen tai arvaamaton ja se rakastaa leikkimistä, riehumista, temppuilua ja nameja. Tokikin juuri tuo pidättyväisyys voi olla este virkakoirana toimimiselle, mutta ei välttämättä. Pidättyväisyys ei esimerkiksi meillä täällä kotona ollessa ilmene millään lailla, vaan Riia ottaa kaikki vieraat aina ilolla vastaan. Mutta esimerkiksi pihalla, koulutushalleissa ja vieraissa paikoissa sitä ei yhtään kiinnosta vieraat ihmiset, vaikka he haluaisivat moikatakin Riiaa. Paitsi jos he ovat lapsia, ne on vaan ihan liian ihania. Siksi ihan mielenkiinnosta haluan sen tuonne testiin viedä! Ehkä Riia voisi jonain päivänä toimia minulla työparina.Haluatko lukea aiheesta lisää?
Koirat kasvatus- ja kuntoutustyössä ry. 
Valteri-koulu Mikaelin virkamieskoirat Facebookissa
Kennelliiton tiedote lukukoirakoulutuksesta
Ylen uutinen lukukoirista

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti