torstai 28. syyskuuta 2017

SPKL:n lisenssi

Suomen palveluskoiraliitto tiedotti tällä viikolla ottavansa ensi vuoden alusta käyttöön lisenssin, joka olisi vaatimuksena kaikkiin yhdistykseen alaisten lajien kokeisiin. Mukaanlukien siis esimerkiksi toko ja rally-toko. Lisenssistä voi lukea lisää täältä ja täältä. SPKL perustelee lisenssiä lähinnä nousseilla kustannuskysymyksillä ja sen puolen tässä asiassa kyllä täysin ymmärränkin. Kaikki harrastukset maksavat ja totta kai maksumiehiksi joutuvat lajin harrastajat. Mutta se, mikä itseäni tässä eniten kuohuttaa, on lisenssin hinta. SPKL ei ole vielä lopullista päätöstä hinnasta tehnyt, mutta on raportoinut (Facebook-sivuillaan), että lisenssin hinta tulee olemaan 40 - 50 euroa. Tosiharrastajille ja usean kisan vuodessa starttaaville lisenssi on vain yksi maksu muiden joukossa (jos starttaa vaikka 25 kokeessa vuodessa, jää lisenssille hintaa vain 2 euroa / koe tai jos lasketaan kokeiden osallistumismaksut ~30 e / koe = yhteensä n. 600 e + kaikki matkakulut, ei 50 euron lisähinta ehkä enää budjettia kaada). Mutta mielestäni lisenssi ja varsinkin noin kallis lisenssi, nostaa todella paljon kynnystä lähteä kilpailemaan. Varsinkin jos kyseessä on ensimmäinen harrastuskoira, eikä oikein tiedä vielä tuleeko tykkäämään kisaamisesta vai ei. Helposti myös huvikseen silloin tällöin kokeissa käyvien määrä tulee laskemaan radikaalisti. Se on mielestäni erittäin harmittavaa varsinkin kisojen tunnelman takia. Ne tokokokeet, joissa olen ollut, ovat olleet tosi hyväntuulisia  ja toisia on kannustettu. Epäonnistuminen ei ole ollut kovin vakavaa. Nyt voi helposti käydä niin, että ihmiset treenaavat verenmaku suussa koirat valmiiksi kokeisiin, eikä niiltä, saati sitten itseltä, sallita enää epäonnistumisia. Halutaan tuloksia mahdollisimman nopeasti, kun on maksettu se kallis lisenssi tälle vuodelle.

Mielestäni on kohtuutonta, että kalliin lisenssin joutuvat lunastamaan niin tosiharrastajat kuin myös kerran-pari vuodessa starttaavat hupikisailijat. Joissakin lajeissa ei myöskään järjestetä kovin monia kokeita vuodessa, joten jos koirakon laji on koiratanssi, joutuu hän tavallaan osittain maksumieheksi vaikkapa rallyn harrastajien kisoille. Niitä kokeita kun on huomattavasti koiratanssikisoja enemmän vuoden aikana. 

Lisenssin hintaanhan tulisi kuulumaan Palveluskoira-lehti sekä tapaturmavakuutus. Aloitetaan vaikka tuosta lehdestä. Moniakaan ei-pk-rotuisen koiran kanssa harrastava ei ole kiinnostunut pk-lajeista eikä näin ollen välttämättä saa lehdestä irti yhtään mitään. Tapaturmavakuutuksen pakkomyyntikin on mielestäni aivan naurettavaa. Kuinka suuri riski loukkaantumiseen on esimerkiksi rally-tokossa tai koiratanssissa, joissa oma yksilösuoritus kestää noin kolme minuuttia? Varsinkin, kun tapaturmavakuutus tulisi käsittämään vain ihmisille koituvat vahingot? Mitä ihmiselle voi tapahtua vaikkapa tokosuorituksen aikana? Okei, hän voi kompastua koiraansa ja nyrjäyttää nilkkansa, mutta millä todennäköisyydellä? Paikkamakuussakaan tuskin vahinkoa sattuu IHMISELLE, joten kyllä minä ainakin henkilökohtaisesti mieluummin vakuuttaisin suorituksen ajaksi koirani kuin itseni. 

Eli pähkinänkuoressa: ymmärrän, että lajien lisääntyessä ja kehittyessä kulut kasvavat ja jotenkin ne täytyy pystyä paikkaamaan. Ja olen toki valmis maksamaan sen, mitä vaaditaan, koska koiraharrastusta haluan ja aion ehdottomasti jatkaa myös kilpailujen tasolla. Mutta mielestäni SPKL:n tämänhetkinen ajatus lisenssistä ei ole oikeudenmukainen eikä tasapuolinen ja sisältää isoja epäkohtia. Toivotaan, ettei tämä ratkaisu ole vielä ihan kiveenhakattu.

Riia näyttää kieltä tämänhetkiselle idealle lisenssistä. 

2 kommenttia:

 1. Joo taitaa jäädä avo korkkaamatta koska koulu verottaa säännöllisen treenirytmin ja kuitenkin kisattaisiin tosi vähän, joten ihan ns. turhaa omasta mielestä ottaa lisenssi...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä joo. Ite kuullu kans, että jokkut meinaa reenata ens vuoden ja vasta seuraavana vuonna ostaa lisenssin ja rykästä useemman luokan kerralla. Niinhän se taloudellisesti onkin järkevää, jos kisaa vaan yhtä lajia.

   Erika

   Poista