tiistai 19. syyskuuta 2017

Ajatuksia toisesta koirasta

Koirakuume on iskenyt minuun tosi isolla voimalla. Tilanne on kaikin puolin mitä parhain, koska mitään varsinaista estettä koiran hankinnalle ei ole. Ei tässä nyt ehkä ihan viikoista puhuta, monien käytännön asioiden takia, mutta uskaltanen sanoa, että toinen koira saapuu perheeseen vuoden sisällä. Suurin syy toisen koiran hankintaan on ehkä se, että treenaaminen kahdella koiralla, täällä pitkien treenimatkojen maassa, on vaan niin paljon käytännöllisempää. Kun kahden koiran kesken jakaa treeniajan, on treenaaminen myös paljon tehokkaampaa. Yksi syy lisää on myös oman koirakaverin saaminen Riialle. Se on tosi seurallinen koira, joka rakastaa koirakavereita ja leikkimistä. Oma "pikkusisko" olisi sille varmasti enemmän kuin mieluinen. 

Kauniita koiria. Riian isä juoksee Riian takana, sisko tässä etualalla ja äitikoira perässä. 

Minkäs rotuista kaveria me ollaan mietitty? No, meillä on tasan kaksi vaihtoehtoa: se on joko mitteli tai joku muu kuin mitteli. Hehe. 

Mitteli on minulle sopiva rotu kaikin puolin. Ne ovat vilkkaita, energisiä, helppoja kouluttaa ja motivoida ja kaikin puolin mahtavia harrastuskoiria. Ainut syy, miksi tuleva koira ei välttämättä ole mitteli, on se, että minä tosiaan ehkä vähän haluaisin niitä pk-lajeja päästä kokeilemaan. 


Jos tuleva koira ei ole mitteli, se tulee todennäköisesti olemaan bordercollie, islanninlammaskoira tai mudi. Siltä ainakin tällä hetkellä tuntuu. Noista eniten omakseni koen islanninlammaskoiran, mutta niissä on omat huonot puolensa (kuten varmasti kaikissa roduissa). Islanninlammaskoirien luonteenvaihtelut ovat niin suuria, että aikamoista arpapeliä on, sattuuko itselle hyvä harrastuskoira vai ei. Bordercollie taas ei tunnu omalta ollenkaan, vaikka se kaikkien rotutestien ja omien pähkäilyjen jälkeen tuntuukin minulle teoriassa kaikista osuvimmalta valinnalta. Mutta kun se on bordercollie. Priimusoppilas, hikipinko, täydellisyydentavoittelija. Toki tähtiin on turha kurotella minkään muun kuin bortsun kanssa, varsinkaan, jos tokosta puhutaan, ja todennäköisesti jonain päivänä minä haluan bortsun omistamisen ilot ja surut kokea, mutta en ole yhtään varma, että nyt olisi juuri se hetki. 

Kolmas vaihtoehtoni on mudi, joka on pitkäaikainen suosikkini. Niitä on viime aikoina näkynyt yllättävän paljon agilitykisoissa ja ihan tuloslistojen kärkipäässä. Seuraan Instassa ainakin paria mudi-käyttäjää ja ne koirat ainakin ovat tosi upeita. En vaan tiedä juuri mitään mudeista käytännössä, vaikka teoriassa tiedän paljonkin. Niiden sanotaan olevan kovia koiria, joilla on voimakas vartiointivietti ja jotka vaativat runsaasti sosiaalistamista. Minä olen tosi pehmeä ohjaaja ja siksi epäröin, onko mudi minulle liian kova koira. 


Mitteli tuntuu tämän kaiken jälkeen tutulta, turvalliselta ja hyvältä vaihtoehdolta. Riia on ollut unelmakoira, joka toimii kuin ajatus ja joka on luotettava kuin kallio, vaikka ikä ei ole edes kolmea vuotta vielä. Sen kanssa elämä on helppoa. Tiedän kuitenkin kokemuksesta myös sen, millaista on elää vaikean koiran kanssa, joten valitsen rodun tarkkaan. 

Onhan mittelinpentu nyt jotain maailman suloisinta!

Kuinka kauan aion sitten miettiä? Minulla on salainen toive päästä jonain päivänä Helsingin messukeskuksen puppy-showhun pentuni kanssa joulukuussa. Eli kovin paljon minua ei haittaisi, jos pentu olisi syntynyt siten, että vuonna 2018 joulukuussa pääsisimme vielä puppy showhun. Ikärajat sinne on 5 - 9 kk, eli niin ollen pennun pitäisi syntyä ensi vuonna maalis - heinäkuun välimaastossa. Tokikaan tuo ei ole mikään yksi ja ainut kriteeri, joten jos hyvä pentu löytyy ennen sitä, niin en aio viivytellä sen takia, ettei me sitten päästäisikään enää joulukuussa puppy showhun. Mutta ehkä ensi vuoden heinäkuu voisi muodostaa eräänlaisen takarajan? Minä olen nimittäin maailman huonoin päätöksentekijä, joten voi olla parempi asettaa tällekin asialle joku "deadline", että mitään päätöksiä syntyy!

10 kommenttia:

 1. Et sitten kuitenkaan halua Riialla teettää pentuja...?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Periaatteessa kiinnostaisi joo, mutta toisaalta ei. Riia pitäisi luustoltaan kuvata ainakin ensin ja miettiä tarkemmin sitten.

   Erika

   Poista
 2. Bortsu ei kuitenkaan ole mikään oikotie onneen ;) jokainen etenee tavallaan, omien resurssiensa mukaan. Eikä bortsu loppupeleissä ole belgiä kummempi, kun saa tarpeeksi virikettä aikansa kuluttamiseksi. Lenkit ja treenit samalla tavalla, kuin muillekin, ei ne seinille hypi :b

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos bortsu olisi oikotie onneen, sitten en ainakaan haluaisi sellaista :D Rakastan ongelmien ratkaisua ja koiran kouluttamista sekä itsensä voittamista. Jo pentuna "valmis" koira olisi maailman tylsin valinta!

   En karta bortsua myöskään sen takia, että pelkäisin sen hyppivän seinälle. Minulla on tuttavapiirissä paljon bortsuja ja tiedän, että ne ovat koiria, siinä missä kaikki muutkin. En vain jotenkin koe rotua omakseni, ainakaan vielä. Ainakaan aivan täysin. Tuntuu, etten ole "bortsuihminen." En osaa tarkemmin selittää, mutta jos bortsu ei olisi se perinteinen tokokoirarotuvalinta, olisi päätös ottaa sellainen ehkä helpompi. Mua ärsyttää, kun tokossa pärjäävät vain bortsut (siis arvokisatasolla) ja sitä vastaan haluaisin kapinoida. Se se ajatus on! Haluan näyttää, että toko ei ole vain bortsujen laji. Jos ottaisin bortsun, se olisi luovuttamista. Virran mukana ajelehtimista. Saitko yhtään kiinni ajatuksesta? :D

   Poista
 3. Mie en kyllä oikein pääse perille tosta siun halusta kapinoida. :D Mie ainakin otin bortsun sen takia, että se nyt vain tuntui/tuntuu luonteeltaan kaikinpuolin sopivalta koiralta minulle. Tai siis ei minua ainakaan kiinnosta yhtään, mitä muut ajattelee minusta tai koirastani... Koiraa hankkiessa mietin lähinnä vain sitä, miten se sopisi minun arkeeni ja harrastustoiveisiini mukaan. Tavallaan hölmöä ottaa joku rotu "vain" sen takia, että haluaa näyttää muille, miten osaa kouluttaa ei niin tyypillistä tokokoiraa.

  Tykkään tokosta, agilitysta ja viestistä harrastuksina, joten totta kai mie halusin pelata varman päälle hankkia koiran, joka myös todennäköisesti noista tykkää. Hankin siis bortsun, jonka sukua tunnen pitkälle ja olen nähnyt, millainen motivaatio niillä on tehdä töitä ja käyttää aivojaan.

  Minua miellyttää ulkonäöllisesti ja osin myös luonteeltaankin kiehtoo tosi paljon tollerit, mutta en mie sellaista hankkisi, koska en pääsisi välttämättä sellaisen kanssa harrastamaan niitä lajeja, mistä mie tykkään eikä minua oikeastaan kiinnosta noutajien rodunomaiset harrastukset. Kuitenkin tiedän, että monet tollerit nauttivat kaikista eniten noutohommista ja metsästyksestä, niin olisi sääli, jos oma koira jäisi sitten niistä paitsi.

  Ehkä mie pelaan turhan varman päälle, mutta minusta on kiva ainakin yrittää hommata sellainen koira, jolle minä sopisin parhaiten omistajaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näköjään vähän turha yrittää ajatuksiaan täällä auki kirjoittaa, kun aina joku tulkitsee väärin. Rotukysymykset ovat isoja kysymyksiä ja se oma rotu on itselle totta kai tärkeä. Minä en ehkä lähde tätä sen kummemmin enää perustelemaan, koska tuntuu, että toistan vain samoja pointteja eri tavalla ja joku ymmärtää ne silti aina väärin.

   Tiivistetysti: musta olisi hienoa, jos tokokisoissa näkyisi muitakin koiria, kuin bordercollieita (siis arvokisatasolla). Tässä sodin omaa itseäni vastaan jos hankin itsekin bordercollien, varsinkaan kokeilematta, voiko muillakin koirilla pärjätä. Myös agilityssä maksikoirat ovat mielestäni tylsimpiä katsoa, koska rotu on melkein joka koiralla sama. Vaihtelu virkistää!
   Silti ymmärrän pointtisi hommata koira harrastusten mukaan. Sinua kiinnostavat samat lajit kuin minua ja olet valinnut rodun hyvin: sillä pystyy harrastamaan noita kaikkia. On kiva, jos olet tyytyväinen rotuvalintaasi. Toivottavasti minäkin löydän itselleni vielä joskus sen kakkosrodun, jonka kanssa pk-lajeja pääsisi tekemään. Oli se sitten bordercollie tai ei. Mutta mielestäni se ei pitäisi olla keneltäkään pois, jos se EI ole bortsu. Vaikka se yksi vaihtoehto onkin. En vain ole ihan varma, onko bortsun hetki juuri nyt.

   Poista
 4. Niin ja tuntuu myös oudolta, että ajoitat pennun tulon jotain koirayttelyä varten. :D Kuitenkin on olemassa muitakin pentunäyttelyitä ja eihän pentunäyttelyt edes ole virallisia näyttelyitä. Hmm ehkä mie vain olen tylsä ISTJ. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, pentunäyttelyyn pääseminenhän onkin ainut kriteerini pennun hankinnassa :D No ei vaan, tarkoitin tietenkin sitä, että puppy showhun pääseminen olisi HAUSKAA. Ja messarissa koiran kanssa esiintyminen olisi HAUSKAA. Ei pakollista, mutta HAUSKAA. Eli olisi kiva plussa, jos pennun kanssa sinne pääsisi. Kuka kuitenkaan voi edes kuvitella, että se olisi mun millään lailla edes merkittävä kriteeri?

   Poista
 5. Ite viel päädyttiin mitteliin toisen kerran, kun hankittiin kolmas koira (ts. vika koira laumaan). Ja en ole katunut. Koirat tule hyvin toimeen etenkin mittelit, koska on samanlaiset leikit ja toista toko (sekä erittäin vaihtelevasti agi :D) ja toista aglity. Mut joo on vaihtelevaa motivaatiota mitteleissä etenkin mun mielestä uroksissa (ei nartuista melkein yhtään kokemuksia)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo vaikuttaa olevan ainakin urosten kohdalla totta. Kaikkien tuttujeni mittelit, joilla harrastetaan, ovat uroksia, joten nartuista en tiedä, mutta tuntuu, että uroksilla motivaatio todellakin vaihtelee. Joitakin kiinnostaa paljonkin ja toisia ei juuri yhtään tai just hyvin vaihtelevasti. Riiaa taas kiinnostaa aina ja kaikki :D

   Poista