maanantai 24. huhtikuuta 2017

Hyviä päätöksiä Sagilta

Suomen agilityliitossa äänestetiin eilen hyvän asian puolesta: Suomessakin tulee ensi vuoden alusta käyttöön viisi kokoluokkaa agilityyn, minkä lisäksi rimojen maksimikorkeuksia laskettiin viidellä sentillä. 

Uudet säkäluokat ovat siis:
miniminit alle 28 cm
minit alle 35 cm
medit 35 - 43 cm
pikkumaksit 43 - 50 cm
maksit yli 50 cm

Uudet hyppykorkeudet ovat:
miniminit: 10 - 20 cm
minit: 20 - 30 cm
medit: 30 - 40 cm
pikkumaksit: 40 - 50 cm 
maksit: 50 - 60 cm


Uudet säkäluokat ja korkeudet on mielestäni ehdottomasti hyvä juttu pääasiassa koirien terveyden ja hyvinvoinnin vuoksi. Kaikista eniten minua on tehnyt pahaa katsoa pienimpiä makseja, vaikkapa niitä 43 senttisiä, joilla hyppyytettiin 65 senttisiä esteitä. Toki maksit olivat yleensä roduiltaan paimenkoiria, joiden kuuluukin päästä itseään korkeampien esteiden yli, mutta kyllä nämä uudet säännöt ovat sata kertaa paremmat, turvallisemmat ja terveellisemmät!

Myös Riian asema paranee sen verran, että tällä hetkellä voimassa olevilla säännöillä sen tulisi hypätä mahdollisesti jopa 45 cm esteitä, sillä edellytyksellä, että se kirjattaisiin mediksi. Riian on nippa nappa sen 35 cm korkea, eli joutuisi hyppäämään kymmenen senttiä itseään korkeampia rimoja. Näillä uusilla säännöillä rimat tulevat sen kohdalla olemaan vain noin viisi senttiä korkeampia kuin se itse. Ellei sitten satu onni osumaan kohdalle ja se mitattaisiinkin miniksi, jolloin rimat olisivatkin vain 20 - 30 senttisiä. Mielestäni luokkien välillä on edelleen vähän epäreiluutta, sillä juuri medeissä ja makseissa koira saattaa joutua hyppäämään itseään korkeampia rimoja, kun taas muissa luokissa niin ei missään tapauksessa käy. Sinänsähän sillä ei ole mitään väliä, kunhan luokan sisällä samankokoiset hyppää samoja rimoja. Mutta silti, ajatellaan vaikka Riiaa senttiä matalempaa rotukaveria, joka pääsee hyppäämään 20 - 30 senttisiä rimoja, kun taas Riia hyppää jopa neljäkymmentä senttisiä esteitä, vaikka koirien säkäkorkeuden välillä on 1 cm! 

Kuitenkaan 40 cm rimat eivät kuulosta niin pahoilta, kuin 45 cm. Eikä ykkösluokassa ainakaan edes tule olemaan vielä noin korkeita rimoja, joten todennäköisesti päästään jonain päivänä sitten Riian kanssa starttaamaan kisaura agilityssäkin! Ihana juttu!

Eilen Riia kepittelikin tosi hienosti kaikki 12 keppiä ilman ohjureita ja jopa putken kautta! Oli ihan superihana huomata, että viimeinkin ne alkaa sujua! Myös radalla saatiin palautetta siitä, kuinka hienosti se on oppinut hakemaan esteitä ja kuinka minä pystyn olemaan jo saattamatta sitä ihan sinne perille asti! Voi mun pientä mutilahjakkuutta <3


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti