lauantai 5. elokuuta 2017

PK SM 2017

Kuka seuraa palveluskoirien SM-kisoja, jotka ovat käynnissä tällä hetkellä Paimiossa? Minä seuraan, tosin vain sosiaalisen median kautta. Livestreameja tapahtumasta ei ole, mikä on tietenkin ymmärrettävää, olisihan maastoista aika hankala livestreamia kuvata. Vaikka toko kaikkine pilkunviilauksineen onkin aina ollut minulle ykköslaji ja ensisijainen kiinnostuksen kohteeni ja vaikka agility on noussut vähintään yhtä suureen arvoon sydämessäni, on minulle edelleen selvää, että jonain päivänä tulen harrastamaan myös pk-lajeja. Niissä vain on sitä jotain. Omia suosikkilajejani ovat viesti ja haku sekä tietenkin suojelu, vaikka sitä en todennäköisesti tulekaan itse koskaan harrastamaan (koska omat rahkeet eivät vain riitä). 

Kun katsoo kisojen tuloslistoja, sekä kuvia, joita mm. Sporttirakki postaa tapahtuman FB-sivuille, voi iloksensa huomata kisojen rotukirjon olevan kohtalaisen laaja. Tämäkin on yksi syy, miksi minä pidän palveluskoiralajeista ja tykkään seurata niitä: ne eivät ole vain bordercollieiden riemuvoittoa, vaan itseasiassa huipulla on yleensä jotain ihan muita rotuja. Kuvissa olen nähnyt hienoja suorituksia tänään mm. suomenlapinkoiralta ja dalmatialaiselta. Arvostan todella paljon!

Koska mittelin kuvat eivät ehkä istu pk-aiheeseen postaukseen, saa tällä kertaa postausta kuvittaa koirien hankintaa koskevat meemit.

On vähän harmi toisaalta, että ominaisuudet, joita koiralta vaaditaan pärjätäkseen pk-lajeissa, ovat sellaisia, jotka ehkä ovat rajoite esim. agilityssä. Tällaisia ominaisuuksia ovat suuri koko ja tietynlainen vahva ruumiinrakenne - pk-esteet ovat haastavia suorittaa ja vaativat koiralta paljon voimaa. Lisäksi koiran täytyy pystyä tuomaan parikiloista kapulaa. Kropaltansa iso ja jykevä koira ei ole ehkä se kaikkein näppärin kääntyjä agilityradalla. Tokossa taas on periaatteessa samoja juttuja, kuin pk-tottiksessa, mutta eri vaatimuksilla. Siinä missä pk-seuraamisen tulee olla mahdollisimman tiivistä, lähtee liian tiiviistä seuraamisesta tokossa pisteitä. Joten niiden kahden lajin yhdistäminen saman koiran harrastusrepertuaariin on ehkä vielä haastavampaa kuin agilityn ja pk-lajien. Siksi olisi ehkä hyvä, jos olisi erikseen pk-koira, jonka kanssa tekisi pääasiassa vain niitä pk-juttuja. 


Minä olen kuitenkin vielä melko nuori koiraharrastaja, joka ei ole ihan kauhean montaa vuotta aktiivisesti koirien kanssa harrastanut. Sen vuoksi täytyy vielä koittaa päästä mahdollisimman monta lajia kokeilemaan. Ehkä minä jonain päivänä tiedän, mitkä lajit sitten todella ovat niitä omia juttuja ja mitä varten koiria haluan treenata (eikä sillä lailla, että kokeillaan ja harrastetaan kaikkea mahdollista). Vielä pitäisi kuitenkin saada koira, jonka kanssa voisi kokeilla myös niitä pk-juttuja. Riian kanssa toko ja agility tulee aina olemaan ykkösjuttuja ja on hienoa, jos pystymme vielä tulevaisuudessa sen kanssa kisaamaan molemmissa lajeissa. Kuitenkin jo alustavasti yritän kartoittaa pk-rotuisia koiria, mikä olisi sellainen luonteeltaan, jonka kanssa itsellä varmimmin natsaisi. Valinnanvaraa kun on niin paljon, mutta mikään ei tunnu täydelliseltä! Onneksi monien rotujen sisällä on yksilöiden välillä paljon vaihtelua luonteessa ja työominaisuuksissa. Olisi se hienoa jonain päivänä päästä pk-lajeja kokeilemaan. 

9 kommenttia:

 1. Niin samoja ajatuksia kuin itselläni! Koiran pitäisi olla kätsyn kokoinen, päästä pk-esteen yli ja olla tarpeeksi kevyt agilityyn. Hankalaa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaa, sepä se! Sitten jos asetuksista saisi vielä tietyt jutut pois päältä, että koira menisi sekä tokossa että pk-tottiksessa. No ei vaiskaan, aika paljonhan se koiraki määrittelee sitä, mitä sen kanssa harrastaa eniten ja mihin lajiin voi asettaa korkeimmat tavoitteet, eli mille lajille koira eniten syttyy. Silti toivoisin, että mulla olis jonain päivänä koira, jonka kanssa pk-lajeja pääsisi edes kokeilemaan :)

   Erika

   Poista
  2. No se bordercollie...

   Poista
  3. No juu,niinpä. Bortsuissa on vaan se, kun niissä mua eniten miellyttää semmoset "agilitytyypit" eli pienet ja sirot. Semmoselle pk-lajit on fyysisesti tosi raskaita. Ja isoa bortsua taas en välttämättä halua - ne ei kauheesti miellytä silmää. Mutta toisaalta, pienelläkin pystyy niitä pk-lajeja kokeilemaan. Ei ehkä pärjää huipulla, mutta saisi ainakin tuntumaa. Ja halutessaan voisi sitten keskittyä joko vaan pelkkään tokoiluun ja aksaan tai sitten tosissaan treenata niitä pk-lajeja.

   Eniten mua kuitenkin tällä hetkellä houkuttelee islanninlammaskoira, tsekinpaimenkoira ja belggarit. Mä vaan tykkään pystykorvaisista 😄

   Erika

   Poista
  4. Myös bortsuja saa pystykorvaisina. ;)

   Poista
 2. "On vähän harmi toisaalta, että ominaisuudet, joita koiralta vaaditaan pärjätäkseen pk-lajeissa, ovat sellaisia, jotka ehkä ovat rajoite esim. agilityssä."

  Löytyy useita koiria, jotka ovat sekä käyttövalioita joistain pk-lajeista että sen lisäksi myös agilityvalioita. :)

  "Tällaisia ominaisuuksia ovat suuri koko ja tietynlainen vahva ruumiinrakenne - pk-esteet ovat haastavia suorittaa ja vaativat koiralta paljon voimaa. Lisäksi koiran täytyy pystyä tuomaan parikiloista kapulaa. Kropaltansa iso ja jykevä koira ei ole ehkä se kaikkein näppärin kääntyjä agilityradalla."

  Itseasiassa ne pk-esteet on vaikeampia (ja terveydelle haitallisempia) isoille ja vahvarakenteisille koirille kuin pienemmille ja kevyemmille. Esteiden ylittäminen ei niinkään ole kiinni koiran koosta vaan sen asenteesta, ja sama on sen kaksikiloisen kapulankin kanssa.

  "Tokossa taas on periaatteessa samoja juttuja, kuin pk-tottiksessa, mutta eri vaatimuksilla. Siinä missä pk-seuraamisen tulee olla mahdollisimman tiivistä, lähtee liian tiiviistä seuraamisesta tokossa pisteitä. Joten niiden kahden lajin yhdistäminen saman koiran harrastusrepertuaariin on ehkä vielä haastavampaa kuin agilityn ja pk-lajien."

  On hyvin paljon koiria, jotka ovat sekä käyttövalioita jostain pk-lajista että sen lisäksi myös tottelevaisuusvalioita. :)

  "Siksi olisi ehkä hyvä, jos olisi erikseen pk-koira, jonka kanssa tekisi pääasiassa vain niitä pk-juttuja."

  Kuten tulikin jo mainittua, niin oikein hyvin onnistuu pk-lajien, tokon ja agilityn harrastaminen samalla koiralla, tietenkin hieman rotuvalinnasta riippuen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyviä pointteja, kiitos :)

   Oma ajatusmaailmani on ehkä vielä liian mustavalkoinen, koska minulla ei ole niin kovin paljoa kokemusta eri koiralajeista. Itselleni tällä hetkellä tuntuu huonolta ajatukselta treenata yhtäaikaa (ainakaan tämän koiran kanssa) tokoa ja rally-tokoa, joten sen pohjalta lähdin ajattelemaan, että voisi olla hankalaa yhdistää noin päällekäin toistensa kanssa meneviä lajeja, kuten vaikkapa toko ja pk-tottis. Tiedän sen kuitenkin olevan mahdollista. Ajattelen edelleen kuitenkin vähän niin, että jos koiran kanssa harrastaa lajeja, joissa asiat menee päällekäin ja ristiin, on se aina toiselta pois. Esim. liian tiivis seuraaminen tokossa vs. ei tarpeeksi tiivis seuraaminen pk-puolella. Toki koiralle voi opettaa useita käskyjä ja pitää liikkeet erillään, mutta toivottavasti sait hieman ajatuksistani kiinni.

   Ehkä minä huomaan jossain vaiheessa, kun pääsen enemmän harrastamaan eri lajeja, että niiden päällekäin harrastaminen on ihan mahdollista.

   Poista
  2. Juu, ymmärsin kyllä mitä hait, mutta tosiaan eivät ole toisiaan poissulkevia asioita edes ylemmälle tasolle tavoitellessa. Pk-puolellakaan tiivis seuraaminen ei ole mikään itseisarvo tai säännöissä määritelty asia, siitä vain lähtee pk-kokeissa vähemmän pisteitä pois (tai ei ollenkaan) toisinkuin kuin tokossa (joskin ei sielläkään sinänsä tiiviistä seuruusta niin hirveästi rokoteta, jos koira ei paina jalkaa), mutta se ei tarkoita, että koeohjeessa vaadittaisiin jotenkin tiiviimpää seuruuta kuin tokossa. Ymmärsin kyllä, että tarkoitit kaikenlaisia muitakin eri lajien välisiä ristiriitoja, kuin nämä seuruut, esim. tokossahan koiran pitäisi aina automaattisesti istahtaa ohjaajan pysähtyessä ja rallyssä taas se on virhe jne. :)

   Mutta joo, kun aloittelee harrastuksia ja opettelee kaikkia niitä juttuja, mitä eri lajeissa vaaditaan ja pitäisi koirallekin opettaa ja olla itse kärryillä asioista jne. niin onhan se helpompaa keskittyä vain johonkin kuin koettaa tehdä ihan kaikkea, ja sitten joskus myöhemmin tai vaikka ehkä sen seuraavan koiran kanssa, kun itse on vähäsen viisaampi, kanssa koittaa jotain lisää. :)

   Poista