maanantai 26. kesäkuuta 2017

Agilityä: meidän keppiongelma

Kuten olen blogissa jo maininnut useammankin kertaa, niin me ollaan Riian kanssa takuttu kepeillä enemmän kuin tarpeeksi. Oon opettanut sille kepit itse ohjureiden ja etupalkan avulla ja sillä on ihan hyvä vauhti ja tarkkuus, kunhan vaan pääsee alkuun. Mutta meillä on yksi iso ongelma: Riialle kepit = etupalkka. Eli kun etupalkka ja palkkaaja häviää, koira ei osaa keppejä. Se menee väärään väliin, oikoo, lopettaa kesken tai kävelee. Se ei osaa, jossei siellä keppirivin päässä ole palkkaajaa. Jonkun verran olen treenannut siten, että oon pistänyt kaikki ohjurit ja juossut sen rinnalla kepit ja palkannut sitten sinne loppuun, mutta tätä vaan ei ole tehty tarpeeksi. Ilman ohjureita se ei osaa keppejä, jossei niitä ole meille kukaan palkkaamassa.

Innokas oppilas aina valmiina treenaamaan (ainakin jos on kinkkupalkasta kyse)

En oikeastaan ole edes tajunnut tätä ongelmaa, ennen kuin vasta viime keskiviikkona agilityvalmennuksessa. Kouluttaja kysyi, osaako se kepit ja minä vastasin, että vaihtelevasti. Kokeiltiin keppejä (ilman palkkaajaa) eikä se osannut yhtään. Ohjureitakaan ei ole tuolla kentällä käytössä, joten yritin muutaman kerran eri tavoilla lähettää sen kepeille. Ei onnistunut. Sitten, kun sanoin kouluttajalle, että se tulee kyllä, jos seisot siellä keppien päässä. Ja kas kummaa, niin se tuli. Yhtäkkiä koira osasi kepit, eikä siihen tarvittu muuta, kuin ihminen seisomaan sinne keppien päähän. "Se on nyt ehdollistunut siihen ihmiseen, sen mielestä se palkkaaja tarkoittaa keppejä" totesi kouluttaja. Ja näinhän se selvästi on. Valitettavasti aksakisoissa en voi pyytää ketään seisomaan sinne keppien päähän, joten tämä tilanne täytyy nyt purkaa. 


Minähän hankin Kärkkäiseltä kaksi kuuden kepin sarjaa meidän omalle pihalle, jotta ei jää ainakaan pitkästä treenimatkasta keppien harjoittelu kiinni. Eilen lähdettiinkin purkamaan tilannetta siten, että pyysin veljeäni seisomaan keppirivistön päähän ihan vaan neutraalisti tönöttämään. Namialustankin laitoin vielä paikoilleen, mutta palkkasin koiran kuitenkin käteen sen suoritettua hienosti kepit. Pääsin eilen jo ottamaan namialustankin pois ja veljeni otti askeliakin taaksepäin. Häneltä tuli myös hyvä ehdotus siihen, miten saisin Riialle vauhtia vähän enemmän: rakennettiin sitten yksi hyppy keppien taakse ja lähetin sen hypyn kautta kepeille. Nyt sujui täydellisesti! Lopulta tein neljä toistoa vielä kokonaan ilman apuhenkilöä ja Riia oli sen verran saanut jo ideasta kiinni, että meni kepit ihan heittämällä. Tällä lailla sen kanssa on nyt edettävä, ehkä se siitä.

Näköjään hienosti onnistuin kuvat ottamaan niiltä kerroilta, kun se aloittaa väärältä puolelta. 

Toinen tapa purkaa tilanne olisi varmaan se, että jos olisi niitä ohjureita, laittaisi ne keppeihin ja juoksisi koiran kanssa pikkuhiljaa ohjureita poistellen. Mutta kun mulla ei kotona tietenkään ohjureita ole eikä meidän lähikentälläkään, niin mennään sitten näin. Toivottavasti saadaan homma toimimaan! Tänään sujui treenit ihan hyvin kokonaan ilman apuhenkilöä, paitsi näköjään sillä on hukassa se, kummalta puolelta kepit alkaa, jos etupalkkaajaa ei ole.

Meidän hieno tee se itse -aksarata. 

Olisiko kenelläkään hyviä vinkkejä tähän? Miten vahvistaa keppien aloitusta oikealta puolelta? Kannattaisiko sitä palkata siihen ekaan väliin vai treenaisinko ihan vain kahdella kepillä sitä aloitusta? 

6 kommenttia:

 1. Mä opetin nyt keväällä junnulle keppejä 2x2-menetelmällä, jossa homma siis aloitetaan sheippaamalla yhtä keppiväliä. Tehtiin sitä erilaisista kulmista ja erilaisilla etäisyyksillä. Ekasta välistä tulikin tosi vahva. Se vois toimia teilläkin tuohon ongelmaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti vinkistä! Tuo voisi toimia, ainakin pitää panna kokeiluun!

   Erika

   Poista
 2. Mie tein kans kepit "uudestaan" huonojen ja epävarmojen ohjurikeppien tilalle 2x2 menetelmällä. Pistin pihalle kaks aurauskeppiä ja naksuttelin ekaa väliä. Sitten lisäsin yhden ja naksuttelin kahta ekaa väliä. Mulla on itseasiassa video ihan ekasta keppisetistä tolla menolla: https://www.youtube.com/watch?v=F4Oa9zHHUZw Nyt tekisin vaan niin että palkkaisin sen eteen jo tossa sheippausvaiheessa. Tildalla ei onneks jääny toi välituijottelu tavaks, mutta niin vois käydä. Heittäsin palloa, namia tai laittasin namipurkin etupalkaks. Näin jatkoin: https://www.youtube.com/watch?v=CoMm2qY31NQ ja sitten oltiinkin tässä: https://www.youtube.com/watch?v=5t_lsabdL0Q ja tän jälkeen siirsin systeemin täyspitkille kepeille ilman ongelmia :) Suosittelen koittamaan tätä, Tildalla oli tosiaan ennen tätä projektia alla houkuttelemalla ja ohjureilla opetetut (hitaat) kepit, joista se yritti aina hyppiä tai ryömiä ohjureiden yli tai ali kun ei se hoksannut niitä seurata :D Tällä tavalla se teki täydet kepit reilussa viikossa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa mielenkiintoista! Kiitos vastauksesta ja etenkin videoista! Pitää varmaan lähteä vahvistamaan ekaa väliä tällä tavalla, jos saataisiin varmuutta niihin alkuihin! Tällä tavalla varmaan pystyisi vaikeampiakin keppikulmia treenaamaan varmoiksi?

   - Erika

   Poista
  2. Joo, ja varsinkin jos koiralla ei riitä vauhti tai motivaatio tehdä jatkuvasti täysiä keppejä (tai on vaikka kuuma tai haluaa säästää koiraa) tuolleen voi muutamalla kepillä tehdä pelkkiä keppikulmia ilman että tarvii kepittää kaikkia kahtatoista joka kerta. Tildalle sain tosi vahvat kepit näin. Se ei ole missannut ekaa väliä juuri koskaan, kerran kisoissa kovasta vauhdista tullessa. Tykkäsin tästä tekniikasta tosi paljon, ekasta välistä tuli vahva, ja koira tietää tasantarkkaan mitä se tekee ja se näkyy vauhdissa (vs ohjureilla optetteu ei välttämättä ymmärrä itse mitä tekee kun se vaan seuraa valmista kujaa).

   Poista
  3. Kuulostaa tosi hyvältä! Täytyypä alkaa treenaamaan näin!

   Erika

   Poista