torstai 10. toukokuuta 2018

Mielipide: kesäturkki

Mulla ei oo oikeestaan ikinä ollut minkäänlaista kiinnostusta oman koiran turkin ajelemiseen kesää varten, mutta ei oo kyllä ollut minkäänlaista kiinnostusta puuttua myöskään siihen, jos joku niin tekee. En ymmärrä yhtään sitä ainaista tappelua siitä, saako (turkkirotuisen) koiran turkin ajella kesäksi. Mielestäni koiran kiusaamista ei ole turkin ajeleminen eikä myöskään ajelematta jättäminen. Toiset puolustelee ajelematta jättämistä sillä, että pitkä turkki myös suojaa auringolta. Siihen en kyllä ota kantaa muuten kuin että joo, ihon palamiselta se ainakin suojaa, auringon lämpövaikutukselta suojaamisesta en olisi niin varma. Koiriensa turkin ajelevia moititaan usein myös siitä, ettei koira näytä enää rodunomaiselta sen jälkeen. Mielestäni maailman huonoin argumentti, koska sillä voi sitten samantien puolustella melkein mitä vaan epätervettä piirrettä koirassa: mopsien kuonoja ei voi lähteä jalostuksessa pidentämään, koska ne eivät silloin näytä rodunomaisilta jne. 


Jotkut koirat kärsivät auringosta ja kesäilmoista enemmän kuin toiset, joten yhtä vastausta siihen, onko turkin ajeleminen tai leikkaaminen järkevää vai ei, ei mielestäni ole. Joku koira ei ole lämpimistä säistä millänsäkään, kun taas joku toinen, saman rotuinen ja samanlaisella karvapeitteellä varustettu rotukaveri taas voi olla lämpöhalavauksen partaalla koko kesän. Minulla ei tosiaan kokemusta karvan ajelemisesta ainakaan vielä ole, mutta uskoisin kuitenkin, että se on enemmän järkevää kuin haitallista, jos koiran omistaja niin haluaa tehdä. 

Voisinko itse ajella Riialta kesäksi karvat lyhyemmiksi?
Toisaalta joo, mutta toisaalta en. Minä rakastan Riian ulkonäköä ja parasta siinä on pehmoinen, pitkä turkki. Riia kuitenkin valitettavasti kärsii kovasti kuumista säistä ja hakeutuu usein kesäaikaan varjoon tai järveen ja lätäköihin. Treenata sen kanssa ei kerta kaikkiaan edes voi helteillä, koska se ei jaksa tehdä mitään. Kesäaikaan me käymmekin lenkillä vasta iltamyöhään tai ei ollenkaan (jolloin täytämme liikunnan tarpeen uimalla järvessä), treenaamme tosi lyhyissä pätkissä turkkia koko ajan välillä kastellen, en jätä sitä autoon hetkeksikään ja pidän vettä tarjolla koko ajan, olimme sitten missä tahansa. 


Suunnittelin, että tänä kesänä saksisin itse siltä vaikka mahanaluskarvat lyhyemmäksi, kunhan kesän näyttelyt on käyty. Sen pidemmälle en ehkä koskaan raaski mennä, koska lyhyeksi ajeltu mitteli ei vain ole yhtä kaunis (pinnallista, tiedän). Mutta sittenpähän kärsin itse seuraukset ja treenaan helleaikaan ihan vain puoliteholla ja koiran jaksamisen mukaan. Onneksi satun olemaan itsekin ihminen, joka vihaa hellettä enemmän kuin mitään muuta säätätilaa, joten silloin pysyttelen minäkin mieluummin pois treenikentiltä ja oleskelen sisätiloissa ilmastoinnin vaikutuksen alla. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti