perjantai 10. maaliskuuta 2017

Mistä teidän koiranruoka tulee?

Törmäsin jossain lehtiotsikkoon, jonka mukaan Suomessa aloitetaan taas koiran kuviaruuan valmistaminen sitten -olikohan nyt- 80-luvun. En löydä enää lehtijuttua mistään, mutta sen mukaan tosiaan Suomessa ei olla valmistettu vuosikymmeniin enää koiranruokaa ja nyt joku pohjalainen yhtiö oli aloittamassa koiranruuan tuotannon. En ole ajatellut koiranruuan tuotantoa ja alkuperämaata oikeastaan ollenkaan tämän lehtijutun lukemiseen asti. Toki kiinnitin huomiota, että esimerkiksi Canagan, jota syötettiin Riialle jossain vaiheessa, oli kanadalaista ja tämän hetkinen Devoted taas tulee Briteistä. Itse tykkään suosia aina kotimaista ensinnäkin jo sen takia, että Suomen taloustilanne on niin huono. Haluaisin ostaa työtä Suomeen. Koiranruokaan menee loppujen lopuksi aika paljon rahaa vuodessa. Riia syö yhtä kahden kilon säkkiä noin kuukauden tai vähän päälle. Devoted, Pure Natural, Canagan ja Brit Care, ruuat, joita ollaan eniten Riialle syötetty, maksavat noin 20 e/ 2 kg. Eli yhteensä vuodessa menee siis koiranruokaan noin 240 euroa ja siihen namit, luut ja märkäruuat päälle. Sillä summalla ei vielä Suomen taloutta pelasteta, mutta me ollaankin vasta yksi talous, yhdellä pienikokoisella koiralla. 

Kuvaaja: Reetta Aho


Jos Suomessa valmistettaisiin hyvälaatuista koiranruokaa, jossa on suomalaista lihaa, olen melko varma, että ostaisin sitä, vaikka se maksaisi vähän enemmänkin. Ulkomaalaisissa ruuissa minua alkoi häiritä nyt nimittäin myös se, että totta kai liha, mitä niissä on, on peräisin myös jostain muualta kuin Suomesta. Suomessakaan tuotantoeläimillä ei ole kovin inhimilliset eläimelliset olot, mutta tiedän kuitenkin, että monissa maissa asiat on vielä huonommin. Motivaationi ei ehkä riitä selvittämään vaikkapa Britannian tuotantoeläinten olosuhteita ja tällä tavalla selvittää, mistä maasta peräisin olevaa ruokaa olisi eettisintä ostaa ja siksi olisikin helpointa, jos voisi ostaa ruokaa, joka on ihan täältä Suomesta peräisin. 

Amerikassahan on tuotantoeläimiä tapana ennaltaehkäisevästi lääkitä esimerkiksi antibiootein ja liha todennäköisesti on myös geenimuunneltua. Nämä asiat häiritsevät itseäni tosi paljon, koska karsastan ylipäätään kaikkea epäluonnollista. Ja antibiooteistahan jää jäämät niihin eläimen lihoihinkin ja sitä kautta ne on myös meidän koirissa. Mitä haittaa tästä sitten on? No se, että koirasi elimistössä olevat bakteerit ovat saattaneet kehittää jo immuniteetin jollekin tietylle antibiootille. Ja jos sitä antibioottia joskus koiralle lääkärin toimesta määrätään mihin tahansa tarkoitukseen, se ei sitten näihin bakteereihin tepsikään. Niistä on tullut nk. superbakteereja. Olkoon vähän foliohattumeininkiä tai ei, niin kyllä minua ulkomaalaisissa lihoissa muutkin asiat häiritsee. Esimerkiksi julmat teurastustavat, jossa lehmät saattavat roikkua pitkiäkin aikoja joissain lihakoukuissa ennen kuin niiltä leikataan pää irti tai varsinkin Euroopan surullisen kuuluisat teuraskuljetukset, joissa täyteen ahdattu rekka kuljettaa useita vuorokausia elikoita teurastettavaksi suunnilleen ilman vettä ja ruokaa. Eläimiä on niin paljon, että siellä yhdeltä jos toiseltakin katkeaa jalka ja ne purevat toisiaan ahdistuksissaan. Ja jos kuskille tulee tauon paikka, jätetään elikot odottamaan autoon kuumaan auringonpaahteeseen tai purevaan pakkaseen.

Kuvaaja: Reetta Aho


Eli itseäni alkoi suoraan sanottuna ahdistamaan ruoka, jota koiralleni annan, kun en tiedä mistä se tulee ja millaisissa oloissa ruoka (liha) on kasvanut. Googlasin "suomalainen koiranruoka" ja googlehausta tuli esimerkiksi seuraavia merkkejä: Hauhau, Rokka ja Ryry's. Nopealla tutkiskelulla ei kuitenkaan selviä näiden ruokien lihojen alkuperämaata, mutta Hauhau-pussia itsekin joskus pyöritelleenä voin vaikka vannoa, että sitä ei ainakaan ole Suomessa tehty. Rokkakin on vain "suomalaisille koirille", eli ei ilmeisesti kuitenkaan "suomalaista ruokaa." Ryry's on jyväskyläläinen yritys, jonka kotisivuilla oli lupaavasti, että "suomalainen koiranruokapuoti", mutta jonka kuivamuonat ovat kuitenkin tuontiruokia. 

No, suomalaista ruokaa odotellessa. Tämä ruoka, josta lehtijuttu oli (sanokaa joku se yritys, jos vaan ootte jutun lukenut, en itse muista millään), ei kuitenkaan ihan täysin vakuuttanut minua. Ruoka sisältää kuulemma mm. kauraa ja perunaa, jotka ovat mielestäni koiranruuassa ihan turhia täyteaineita, varsinkin peruna, kun on niin huonosti sulavaa. Lisäksi ruoka tulee kuulemma myyntiin marketteihin, joka kuulostaa tosi epämääräiseltä - miksi ei lemmikkieläinliikkeisiin? Toki markettiruuissakin on niitä helmiä, esim. juuri se Hauhau, mutta kyllä minä silti uskon, että hyvälaatuisimmat ruuat löytyvät sieltä eläinkauppojen hyllyltä. Eli jos tekee suomalaista koiranruokaa, miksei tekisi heti kerralla hyvää ja laadukasta?

Kuvaaja: Reetta Aho4 kommenttia:

 1. Mikset syötä raakaa?:) Siitä ainakin tietää varmasti, mistä ruoka tulee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Riian maha ei kestä raakaa, haisee kun syntinen piereskellessään.

   Erika

   Poista
 2. Canagan on brittiläinen firma, ei kanadalainen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai jaa, oho! Olen elänyt siis valheellisessa todellisuudessa. Kiitos valistuksesta!

   Poista