maanantai 21. syyskuuta 2015

Temppuilua

Pahoittelen tämän postauksen kuvamateriaalin puuttumista. Meillä on Riian kans tapana temppuilla silloin, kun oon sen kanssa yksin kotona (= mulla on tylsää ja kodissa on hiljaista), joten kukaan ei ole meitä ikinä temppuillessa kuvaamassa. Kuitenkin, halusin kirjoittaa siitä, kuinka ihanaa koiralle on opettaa uusia asioita.

Olen ajatellut, että olisi mahtavaa osallistua Riian kanssa koiratanssikilpailuihin joskus tulevaisuudessa. Siksi olen opettanut sille vähän temppuja, jotka voisi kuulua meidän tanssiohjelmanumeroon. Riia osaa esimerkiksi hypätä selkään ja vatsan päälle, pyöriä oikean ja vasemman kautta ympäri, pujotella jalkojen välistä ja pyörähtää ilmassa oikean kautta ympäri. Tänään aloin harjoitella koiratanssissa melko paljon käytettyä liikettä, jossa koira koskee tassullaan ihmisen jalkaan. Aloin harjoitella sitä siten, että Riia istuu minua vastapäätä ja ojennan oikeaa jalkaa, jolloin koira koskee vasemmalla tassullaan jalkaa. Riia oppi sen muutamalla toistolla, täytyy vaan muistaa harjoitella sitä useamman päivän ajan monta kertaa päivässä, että se jää kunnolla mieleen.

Koska Riia oppi sen niin nopeasti, niin otin pari kertaa vielä toistepäinkin sitä, eli ojensin vasemman jalan ja Riian piti koskea sitä oikealla tassulla. Ensin se tarjosi vasenta tassua ja oli mahtavaa nähdä, miten sen aivoissa raksutti. Ensin se vain läppäsi sitä vasemmalla tassulla, mutta kun siitä ei saanut palkkaa, se kokeili jättää tassun jalan päälle, mutta ei siltikään. Se vilkaisi minuun ja kokeili taas. Ei toiminut. Vihjeeksi silitin vähän sen oikeaa kylkeä jalalla, jotta sen paino siirtyisi vasemmalle puolelle ja oikea jalka olisi näin ollen helpompi nostaa ylös kuin vasen, jolla paino on. Tämä toimi! Riia kokeili koskea jalkaa oikealla tassulla ja sai heti palkaksi naksautuksen.

Minä tosiaan tykkään kouluttaa temppuja naksun avulla, koska siten koira tajuaa yleensä todella nopeasti liikkeen/asennon ja palkan yhteyden. Se saa palkan juuri silloin, kun tassu on jalan päällä, mikä vahvistaa oikeaa toimintoa. Jos en käyttäisi naksua, se pitäisi varsinaista namia palkkana ja koira kun on kova ennakoimaan, niin satavarmasti ottaisi tassun pois jalan päältä, ennen kuin nami olisi suussa.

Toki kouluttaminen ilman naksuakin onnistuu, mutta mielestäni se on nopeampaa ja helpompaa naksuttimen kanssa. Kun koira on hyvin ehdollistettu naksun ääneen, ei namin antamisen kanssa ole niin kiire. Koira tietää toimivansa oikein naksuttimen äänen kuullessaan ja näin ollen se toiminto, mitä se sillä hetkellä tekee, kun naksaus kuuluu, vahvistuu.

Lupaan, että lataan tänne lähipäivinä videon koulutustuokiosta Riian kanssa. Voisin tehdä myös videon tempuista, joita se osaa :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti