perjantai 5. helmikuuta 2016

Ja taas siitä syömisestä...

Aikaisemmin jo kirjoitin postauksen meidän ruokakriisistä. Kokeiltu on Purenaturalilta perusversiota ja grain freetä ja Canaganista kaikki maut. On kokeiltu Nordic by nature ja Robur. On ollut ilmavaivoja, ripulia ja vuotavaa silmää. Otin kokeiluun Britt Carea - siis sitä hypoallergeenista. Nyt on sitten kaikki oireet: MOLEMMAT silmät vuotaa, ilmavaivoja ja jopa sitä ripulia. Tänään kun oltiin menossa agiharkkoihin, niin kakka oli niin löysää, että se tarttui peppukarvoihin ja onnistui jotenkin sotkemaan selkäkarvatkin. Riia oli siis ihan paskassa kun päästiin harkkoihin...

Eli siis ei Britt Carea. Kun pääsin kotiin, aloin googletella vaihtoehtoja seuraavaksi ruuaksi. Mielessä on toki käynyt jo ajat sitten raakaruoka ja annan vielä yhdelle merkille mahdollisuuden, ennen kuin siirryn siihen: Nutro.

Nutrossa on tosi lyhyt ainesosaluettelo, joten se sopii monille allergisille ja herkkävatsaisille koirille. Ainakaan Lamb and Rice-maussa ei ole myöskään perunaa, eikä kanaa. Aloin nimittäin epäillä, että kana saattaa olla se, mikä Riian vatsan saa sekaisin.

Miksi en siirry suoraan raakaruokaan ja miksi muutenkin en mielelläni alkaisi syöttämään sitä?
Ensinnäkin, mielestäni koirien ruuansulatusjärjestelmä ja luonnollinen ruokavalio on melko kaukana susien ruokavaliosta. Koirat ovat jo tuhansia vuosia olleet kaikkiruokaisia roskien, haaskojen ja jätteiden syöjiä, jotka ovat löytäneet ruokansa ihmisten leiristä. Sudet tappavat eläimiä ja käyttävät niitä ravinnokseen. Koirien ruokavalio on monipuolisempi ja niille kelpaa viljat, hedelmät, kasvikset yms. Varmasti kelpaa susillekin, mutta niitä ei vain luonnosta saa samalla tavalla, joten niiden suolisto ei ole niihin sopeutunut, toisin kuin koiralla. Ja sehän on silkka fakta, että joidenkin koirien suolistot oikeasti tukkeutuvat barffaamisesta.

Canaganiin päädyttiin penturuoan jälkeen alunperin siksi, että halusin tarjota koiralle mahdollisimman luonnollista ruokaa. Mutta totesin, että se on Riialle liian vahvaa, koska se aiheuttaa ilmavaivoja ja löysää kakkaa. Siksi luulen, että myös pelkkä barf-ruokavalio olisi Riialle liian vahvaa ja aiheutaisi samanlaisia oireita kuin Canagan. Sen suolisto ei selvästikään sulata liian raskasta ruokaa.

Kolmas syy, miksi välttelen barffia on se, että minä en halua joutua jättämään koiran kaikkien ravintoarvojen saantia omien laskelmieni varaan. Minä en tiedä kuinka paljon koira tarvitsee ja mitä, enkä minä jaksa suoraan sanottuna perehtyä. Asiat tuntuvat liian vaikeilta. Olisi niin paljon helpompaa antaa ruokaa, jossa olisi kaikki valmiina.

Mutta pakkohan barffia on kokeilla, ellei Nutrokaan auta. Silloin on vaan pakko jaksaa perehtyä. Onhan mustilla ja mirrillä esimerkiksi niitä Maukas-sarjan ruokia, joissa on ilmeisesti kaikki tarvittavat ravintoaineet. Mutta en silti luota siihen ihan täysin. Onko todella niin, että koira sitten niillä eläisi? Voihan sitä kokeilla myös 50/50 mallia...

Testaamme nyt kuitenkin vielä Nutroa, katsotaan kuinka käy! Olen antanut Riialle nameina yleensä ihan vaan perus marketeissa myytäviä koirien herkkuja. Nekin pitäisi varmaan varmuuden vuoksi vaihtaa pois? Mitäs suosittelette?

Tämä siis ruokinnasta tältä erää, joku päivä tässä kirjoittelen tämän päivän agiharkoista. Taidetaan alkaa molemmat pikkuhiljaa syttyä sillekin lajille :D


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti