maanantai 23. huhtikuuta 2018

Jan Ostergaardin tokoseminaari 21.-22.4.

Meidän viikonloppuumme kuului kaksi pitkää ja raskasta, mutta antoisaa tokoseminaaripäivää Salossa. Matkaan lähdimme jo perjantai-iltana neljän naisen ja kahden koiran voimin. Olimme varanneet itsellemme koko viikonlopuksi kivan pikku mökin alle 20 kilometrin päästä hallista, jossa seminaari pidettiin, eli Moukaripäät-hallista. Mökille pääsimme perjantaina vasta melko myöhään, joten menimme melkein suoraan nukkumaan. Lauantaiaamuna seminaari alkoi heti klo 9. 


Jan Ostergaard on siis tanskalainen klikkerikoulutukseen erikoistunut ammattilainen. Minä pidän tosi paljon hänen tavastaan kouluttaa koiria (tai ihmisiä) ja hänen lämpimästä lähestymistavastaan meihin kaikkiin ja meidän koiriimme. Seminaarin koulutuskieli oli englanti, mikä osaltaan teki ehkä seminaarista raskaamman, mitä se olisi omalla äidinkielellä käytynä ollut. Jan puhui kuitenkin selkeästi ja rauhallisesti englantia ja vaikka lauantaina minä itse juttelin hänelle ongelmistani pääasiassa tulkin avulla (jännitän kovasti englannin puhumista) niin sunnuntaina kuitenkin jo uskalsin puhua hänelle itsekin, ainakin jonkin verran.Seminaarissa jokainen koirakko sai työstää haluamaansa osa-aluetta. Minä valitsin lauantaina ruudun ja merkinkierron. Ruudussa lähdettiin työstämään sitä, kun Riialla on tapana jäädä lähelle etunauhaa ja mieluusti vielä oikeaan etukulmaan merkkikartion viereen, eli tosi paljon vinoon ihanteellisesta paikasta. Ensimmäisenä Jan totesi, että Riia on liian kiinni targetissa, mistä seuraa se, että targettia ei vaan yhtäkkiä voi ottaa siltä pois. Eli lähdimme ratkaisemaan ongelmaa leikkelemällä targettia. Tämän lisäksi targetti vietiin ihan takanauhalle kiinni. Jatkoimme jonkin verran sunnuntainakin vielä ruudun työstämistä ja lopputulema olikin se, että Riia juoksi sunnuntaina hienosti ruudun takaosaa kohti vain reilulla kolikon kokoisella targetilla. Se oli mahtavaa!

Toisena liikkeenä meillä oli lauantaina merkikierto. Riiallehan siinä paluu on epävarmaa ja hidasta, joten sain Janilta ohjeen pilkkoa merkinkierto pienempiin osiin ja harjoitella merkinkierrossa pelkkää palaamisosuutta naksuttimen avulla. Tässä ei kovin pitkälle päästy, mutta jatkamme harjoituksia.

Sunnuntaina halusin ruudun lisäksi treenata vielä tunnistusnoutoa, koska minulla ei ole ollut minkäänlaista ideaa siitä, miten liikettä lähtisin opettamaan. Riialle kun nouto on niin ylivoimainen juttu, että se mielellään tuo ihan minkä tahansa kapulan sieltä ja palkkautuu jo noutoliikkeestä itsessään. Niinpä lähdimmekin harjoittelemaan tunnistusnoutoa laittamalla minun hajuiseni kapulan koko ajan pienenevän etäisyyden päähän muista kapuloista. Riialla ihan selvästi käynnistyi pieni ajatustyö päässänsä, sillä toistot alkoivat olla sitä, että se otti jonkun kapulan suuhun, pudotti ja vaihtoi siihen oikeaan ja sai siitä tietenkin palkan. En kestä, kuinka hieno homma se oli tajuta, että nyt sillä alkaa raksuttamaan aivoissa tämän liikkeen suhteen. Se oikeasti miettii, mistä tässä sen palkan saa.

Seminaaripäivät kestivät molempina päivinä klo 9 - 18 ja sen lisäksi, että sai paljon vinkkejä oman koiran ongelmiin, oppi paljon myös muiden koirien tekemisestä. Jokaisella koirakolla oli runsaasti treeniaikaa ja Riian kanssa ainakin päästiin treenaamaan niin paljon, että se meinasi nukahtaa sunnuntaina pystyyn. Hyvien vinkkien lisäksi sain myös paljon uutta treeni-intoa. 

Väsynyt, mutta onnellinen.2 kommenttia:

  1. Sellainen postaus, jossa kertoisit koirankouluttajista, joita "fanitat" voisi olla mielenkiintoinen. :)

    VastaaPoista