maanantai 13. helmikuuta 2017

Tehotreenimaanantai

Tällä hetkellä elän kyllä varmana elämäni vapainta aikaa. Vaikka mulla on suuri ja stressaava työ, gradu, tässä työn alla koko ajan ja melkein koko ajan mielessä, on mulla silti runsaasti aikaa tehdä myös kaikkea kivaa. Tänä aamuna tein gradua kasista melkein kahteentoista, kun tuli aika pakata kamat ja lähteä Riian kanssa treenaamaan hallille. Treenasin heti ekaksi pari lyhyttä seuraamispätkää. Yritin sammuttaa Riian automaatiota liikkeestä maahanmenoon. Oon aika tyytyväinen lopputulokseen, todennäköisesti se hoksasi, että eipä kannatakaan ennakoida. Sitten otettiin vähän rallyakin. Jostain syystä Riiaa vaan turhauttaa kyseinen laji tosi paljon, sen huomasi taas. Ehkä se johtuu jostain, mitä mä teen tai ehkä se ei vaan kestä sitä "sekasortoa" kentällä, kun siellä on tötsät, kyltit, houkutukset, hypyt ja kaikki. Joka tapauksessa se jopa haukahti pari kertaa turhautumistaan jossain liikkeessä ja välillä protestoi mölisemällä. Se on hassu koira, kun ei se muuten treenatessa hauku, paitsi kun se turhautuu.

Treenikaverit

Kuten sanottu, säästelen kuitenkin yhä tokopaukkuja jo ensi viikolla (!) oleviin kokeisiin. Niinpä otinkin aika pitkät pätkät agilityä. Treenattiin vähän monenlaisia juttuja, tosin Riialla oli aika huonosti vauhtia tänään. Se ei oikeen meinannut tulla ohjaukseen, joten tein aika paljon namipalkalla erilaisia ohjauskuvioita, mutta päästiin me pariin otteeseen rallittelemaan vähän pitempääkin pätkää. Haukkuvaarassahan on viikottain vaihtuva viikkorata ja tämän viikon radalla oli okseri ja keinukin. Okseria Riian kanssa ei ollakaan ikinä otettu ja tiedän, että siinä kannattaisi koiralla olla joku eri käsky kuin perushypyissä, että se osaisi ponnistaa paremmin. Jotenkin "okseri" tuntui jo omissa ajatuksissakin liian vaikealta käskyltä, "pitkä" olisi liian lähellä "pituutta", joten jätettiin miettimiset sikseen ja mentiin vaan. Hyvinhän se siitä leiskautti yli hyppykäskylläkin. Millaisia käskyjä teillä on okseriin?


Keinua kuivaharjoiteltiin muutaman kerran ennen kuin päätin kokeilla sitä osana rataa. Koko treenien kohokohdaksi muodostuikin se, että Riia meni itsevarmasti keinulle ja alas asti ongelmitta, vauhdikkaasti, mutta osasi myös odottaa keinun laskeutumista. Ihana pieni mittelini, siitä on tullut niin taitava! Nyt voi jo sanoa, että me osataan kaikki esteet. 


Keppien suhteen tosin pitäisi harjoitella vielä ja paljon, tänäänkin se veti ne tosi hitaasti ohjureistakin huolimatta. Huoh! Keppejä on tosi vaikea harjoitella yksin, kun ei voi olla sekä lähettämässä että hetsaamassa koiraa toisessa päässä. Pitäisi muutenkin mennä harjoittelemaan juuri vaan niitä keppejä, jottei väsyttäisi koiraa kaikella muulla ennen niitä. Se väsyminen on muuten sellainen asia, mitä tänään mietin Riiassa. Voikohan sille tehdä mitään, että se väsyy jo ihan tosi lyhyistä treenipätkistä. Tuntuu, että se kerran jaksaa painaa radan kunnolla ja sitten peli on pelattu. Pitäisiköhän sen kuntoa alkaa kasvattaa, sen tosin luulisi kyllä olevan hyvä, kun ollaan niin pitkään agilityä harrastettu ja se leikkii kaverikoirienkin kanssa kuitenkin vähintään kerran viikossa hippaleikkejä. Onkohan tämä vain rodunvalinta- tai koiran temperamenttikysymys? Tuleeko kestävyyttä iän myötä? Kokemuksia?

2 kommenttia:

  1. Meillä kaikki hyppyesteet on samalla käskyllä (hop), paitsi pituus on pituus. Ei oo ollut ainakaan mun koirille epäselvää vaikka hyppy, okseri, muuri on kaikki hop. Rengas on rrrrrr toiselle ja toiselle sekin on hop. Aika vähän nuo mun puhetta radalla kuuntelee kuitenkaan. :D

    Myös Lumo kestää toistoja ja treenin pituutta aika vähän. Teen sen kanssa yleensä maksimissaan 2x5min niin että on tauko välissä. Se tekee niin täysillä että väsyy myös nopeasti. Se tosin ei hidastu väsyessään, mutta alkaa sekoilla kaikenlaista muuta. Iän myötä on alkanut vähän pidempää pätkää jaksaa, mutta edelleen lopetan aina ennen kuin se väsyy, jotta ei tule mitään turhia väsyneitä toistoja joilla ei tee mitään.
    Tokoa se sen sijaan jaksaa keskittyä paljon pidempään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on ihan totta, että eipä koira niitä käskyjä radalla juurikaan kuuntele, se menee sinne, minne ohjataan. Mutta mulle on perusteltu, että eri hypyt kannattaisi olla eri käskyllä, että se osaa ponnistaa oikein okserille, pituudelle, muurille ja tavalliselle hypyllekin. Mutta sitten toisaalta, eihän ne mitään koneita kumminkaan ole, että näkeehän ne nyt omilla silmilläänkin, minkälainen hyppy sieltä on tulossa. Että onkohan tuossa ollenkaan perää, että eri käskyistä olisi ponnistuksen kannalta merkitystä...

      Säpä jaksat pilkkoa treenejä hyvin! Pitäis varmaan itekin opetella, mutta yhen koiran kanssa kun treenaa, niin on vaikea malttaa antaa sille niitä taukoja noin tiheästi. Sehän helpottaisi paljon, jos voisi vaihtaa koiraa välillä, mutta kun on vaan tää yks...

      Muutenkin pitäisi kerralla osata treenata vähemmän. Pitkät treenit ei kuitenkaan edistä oppimista yhtään, jos koira jo väsyy, mutta tuntuu vaan hirveen suurelta vaivalta pakata tavarat ja lähtee ajamaan hallille vaikka 3 x 5 minuuttisen takia, vaikka tuolleenhan sitä varmaan parhaiten pääsisi eteenpäin, kun koiralla olisi aina vire korkealla treeneissä ja se kykenisi vielä ottamaan uutta oppia vastaan.

      Riia väsyy hirveän nopeasti tokossakin. Agilityssä vielä nopeammin, mutta tokossakin aika nopeasti. Esim. meidän tokoryhmälle on varattu aikaa tunti ja koirakoita on vain kolme. Siinä tulee yhdelle aika paljon kenttäaikaa (aika paljon tehdään yhtäaikaa, mutta jonkun verran myös yksi koirakko kerrallaan) ja se on Riialle liikaa. Mun on pakko pitää sen kanssa omia taukoja melko paljonkin, verrattuna kahteen muuhun koirakkoon (collie ja perro). Mutta toisaalta, turhahan niitä yksiä liikkeitä on kovin montaa kertaa peräkkäin toistaa, kun pari-kolme onnistunutta riittää!

      Poista