keskiviikko 15. helmikuuta 2017

Spanielivideo

Somessa lähti eilen kiertämään jonkun spanieliharrastajan kuvaama video spanielien koulutusleiriltä. Videossa ihminen viheltää spanielille, spanieli lähtee liikkeelle, ihminen raivoaa ja ottaa koiransa kiinni niska- ja persnahasta napaten ja nostaa sen takaisin lähtöpaikalle. Koira yrittää alistua, mutta ihminen repii sen väkisin takaisin istuma-asentoon. Tilanne jatkuu samanlaisena koko puolentoista minuutin videopätkän ajan ja varmaan pidempäänkin. Jos haluatte lukea Iltasanomien jutun videosta ja sen nostamasta somekohusta, löytyy se täältä. Kyseisen linkin takaa löytyy myös video, jos ette ole sitä nähneet vielä.

Leirin järjestämän yhdistyksen, Metsästyspanielit ry:n puheenjohtaja Timo Ritola on kommentoinut Iltasanomille, että kyse on metsästyskoirien koulutuksesta. Hän pitää koulutuksessa suurimpana ongelmana sitä, että ihmiset kouluttavat metsästysspanieleja makupaloilla ja muilla. Kuulemma koiran riistavietti on niin kova, että siihen täytyy koulutuksella puuttua. Lisäksi Ritola toteaa, että koiralla vahvin vietti on metsästysvietti ja tämän jälkeen sukupuolivietti. Hänen mukaansa ruoka ja syöminen tulevat vasta kolmantena. Vahvistuksena tälle hän kertoo, että tälläkin leirillä oli pari koiraa, jotka eivät halunneet syödä, vaan sylkivät namit pois. Ritola oli kuulemma jutellut myös eläinlääkärin kanssa niska-perseotteen käytöstä. Se ei kuulemma poikkea mitenkään siitä, kuinka narttukoira kantaa pentujaan.

Pari sanaa sinulle, herra Ritola. Ensinnäkin, koiran päällimmäinen vietti, joka sitä ajaa eteenpäin, on hengissä säilyminen, eli syöminen. Ja minkä muun takia koira metsästäisi, kuin syödäkseen. Eli metsästysvietti liittyy vahvasti ruuan saamiseen ja syömiseen. Jos koira ei haluaisi syödä, ei sen olisi mitään järkeä myöskään ajaa riistaa. Sukupuolivietti tulee tosiaan toisena, sen jälkeen, kun omat voimat ja hengissä säilyminen on ravinnon saannin kautta varmistettu. 

Leirillä oli siis pari koiraa, jotka eivät halunneet syödä. Voi kuule Ritola, jokaisessa alkeistason koulutusryhmässä ja myös edistyneemmissä on varmasti yksi tai kaksi koiraa, jotka eivät halua syödä. Tämä johtuu joko siitä, että koira pelkää ja stressaa tilannetta niin paljon, ettei pysty syömään, tai siitä, että namit ovat huonoja tai palkka väärä. Koirankoulutuksen lähtökohtanahan pitäisi aina olla se, että etsii asian, josta oma koira palkkautuu. On ihan turha kouluttaa koiraansa tryffelisienillä tai Mustin ja Mirrin kalleimmilla nameilla, jos ne eivät koiralle maistu. Jos koiralle ei maistu mitkään namit, täytyy etsiä joku muu asia, josta se motivoituu. Tämä voi olla vaikka pallo, leikki tai juokseminen omistajan kanssa. Vaikea kuvitella, että tuokaan videolla näkyvä, alkuun hyvinkin iloinen ja riehakas spanieli, ei muka palkkautuisi mistään. Eli koiralle täytyy löytää sellainen palkka, jonka eteen se on valmis tekemään töitä ja jonka se haluaa mieluummin, kuin karata riistalle tai vaikka kavereiden kanssa leikkimään tai tappelemaan. Ja jos riista on niin ylivoimainen juttu, niin käyttäkööt sitä sitten palkkana: kun koira tekee oikein, se pääsee ajamaan sitä riistaa. Riistana voisi tällöin toimia vaikka dummy, tekosorsa, pallo... Näistäkin asioista palkkautuminen tulee sille opettaa. Ei se tennispallo sitä lintua voita, jos tennispallo on saatavilla 24/7 ja se ei liiku. Naru pallon päähän ja ihminen juoksemaan. Siinäpä koiralle takaa-ajettavaa!

Koirankoulutuksen seuraava ydinasia on mielestäni se, että palkataan onnistumisesta ja pyritään välttämään väärän toimintatavan muodostumista, eli ei anneta koiran epäonnistua. Kyseisellä videollahan koiralle annetaan ilmeisesti lupa tehdä jotain (vihellys), koira yrittää, saa kimppuunsa vihaisen ja turhautuneen omistajan, joka satuttaa koiraansa retuuttamalla sitä nahkoistaan. Tällä tavallahan sitä saa itselleen koiran, joka ei uskalla yrittää. Koiraa ei kouluteta periaatteella "hyi, ei noin. Hyi, ei noin. Hyi, ei noin." Vaan pikemminkin koira ohjataan tekemään oikein vaikka kädestä pitäen. Nyt on hankala tuosta spanielitilanteesta sanoa, miten se olisi kuulunut hoitaa, kun en tosiaan yhtään tiedä, mitä siinä tavoiteltiin (eikä kyllä tiennyt koirakaan), mutta esimerkkinä meidän tämän päivän seuraamistreeni: edessä muutaman metrin päässä oli herkkukuppi koiran nenän korkeudella. Ensin mietittiin, kuinka lähelle ehkä päästään, ennen kuin koira vilkaisisi kuppiin päin ja sitten lähdettiin matkaan. Juuri ennen kohtaa, jossa koira todennäköisimmin sortuu kupille katsomaan, palkataan koira (siis jos se on seurannut oikein). Ja seuraavalla kerralla mennään lähemmäs ja ennen kuin koira katsoo kuppia, palkataan taas. Jos koira on kuitenkin ehtinyt vilkaista kuppiin, annetaan palaute "ohhoh" (ei siis kieltoa, koira saa kiinnostua kupista, mutta meidän tehtävänä on opettaa sille, ettei se kannata), käännytään poispäin kupista ja kokeillaan uudestaan. Nyt taas pitäisi lopettaa itse liike ajoissa ja saada koira palkattua siitä, että se seuraa hyvin. Koiran koulutushan on tosi yksinkertaista: saat, mitä vahvistat. Ja tuo palautesana on tosi iso juttu koiralle, se kertoo sille, missä kohtaa tuli virhe, mutta ei kiellä sitä yrittämästä. Kehu taas kertoo, missä se teki oikein ja mitä kannattaa jatkaa. Ja koirahan itse päättää sen, mistä se palkkautuu. Eli jos se vaikka sattuisi sinne kupille pääsemään ja syömäänkin, niin vaikka kuinka huutaisit siinä vieressä eitä ja vaikka nappaisit koiran pois kupilta, niin sori vaan, se sai jo palkkansa. Palkka on AINA vahvempi juttu kuin kiellot. "Ohhoh" on voimakas käsky sen takia, että koiralta otetaan tällöin palkan saannin mahdollisuus pois. "Ei" saattaa monissa tilanteissa sisältää sen palkan itsessään, jos koira on ehtinyt tehdä jo jotain sen mielestä kivaa, vaikka juosta sinne riistalle. Palkka kun ei aina välttämättä ole se nami, vaan se voi olla se juokseminenkin. Koira päättää, mikä on sen palkka. 

Ja sitten vielä siitä nahasta roikottamisesta. Se ei todellakaan ole sama asia, kuin emokoiran pentujen nostelu. Pentu painaa, sanotaan nyt vaikka että kilon paikkeilla. Isoja pentuja koirat eivät edes nostele, kuin pahimmassa hädässä. Aikuinen metsästysspanieli (cockeri/sprinkku) painaa varmaan ainakin yli 10 kg ja tuo videon spanieli voi olla helposti siitä ylikin. Se on paljon enemmän, kuin mitä pentu painaa. Aikuisten koirien nahka ei muutenkaan ole niin joustavaa, kuin pennuilla ja se on varmasti tehnyt kipeää. Se on kaukana luonnollisesta. Ja vielä kerran: kun se ei kerro koiralle mitään! Virheiden toistaminen ja koiran pään hakkaaminen seinään ei kerro sille mitään. Miksei spanielikouluttaja voinut laittaa koiraansa tekemään oikein? Hänen olisi pitänyt helpottaa tehtävää sen verran, että koira olisi onnistunut ja sitten palkata siitä. Ja jos hänen koiransa nyt ei sitten mistään palkkaudu, niin sanon vaan, että koiraa, joka ei motivoidu mistään, ei voida kouluttaa. Paitsi että tuo spanieli vaan motivoitui kovastikin siitä (riistalle) juoksemisesta, mutta kouluttajapa ei sitä nähnyt. Eikä vissiin herra Ritolakaan. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti