tiistai 7. maaliskuuta 2017

Koirien kouluttaminen ja kilpailuttaminen

Olen viime aikoina törmännyt hyvinkin erilaisiin näkemyksiin koirien kouluttamisesta ja kouluttamatta jättämisestä sekä kouluttamisen oikeasta ajankohdasta. Katson myös paljon Youtubea ja sieltä esimerkiksi joiden vloggaajien videoissa paistaa kyllä heti silmään, jos koira käyttäytyy jotenkin huonosti. Ja sama juttu kaduilla, minun on pakko aina vähän mulkaista sivusilmällä omistajia, joiden koirat vetelee fleksissään meidän puolelle jalkakäytävää räyhäten, eikä omistaja silmäänsä räpäytä. Miksi jotkut eivät kouluta koiraansa ja miksi jotkut kouluttavat? Milloin koiraa saa alkaa kouluttaa?

Suurin syy siihen, miksi itse haluan kouluttaa koiraani on se, että haluan sen käyttäytyvän tietyllä lailla. Miksi joku haluaisi itselleen remmiräyhän ja ruokia varastelevan rakin, kun voi saada jotain niin paljon parempaa? Toinen hyvä syy sille, miksi haluan kouluttaa koiraani on se, että se tuo mukavasti haastetta ja haluan kilpailla siinä. Se on minun harrastukseni. Mutta vaikka minulla olisi koira, jonka kanssa ei voisi syystä tai toisesta kilpailla missään ja se olisi "vain" kotikoira, kouluttaisin sille ehdottomasti silti perus käytötavat kuntoon. 


Ja miksi ihmeessä koiraa ei koulutettaisi? En keksi yhtäkään hyvää syytä! Minun vereni saa kiehumaan seuraavat kaksi ajatusta, jotka olen kuullut liian monta kertaa: 1) kouluttaminen on koiran kiusaamista ja se pilaa sen persoonallisuuden sekä 2) pennun pitää saada olla pentu, eikä sitä saa kouluttaa. Jos koirilta voitaisiin kysyä, olen sataprosenttisen varma, että ne haluaisivat tulla koulutetuiksi ja ihan pennusta saakka. Miksi pentu haluaisi lojua toimeettomana, jos toinen vaihtoehto on selvittää hauskoja tehtäviä omistajan kanssa ja saada niistä karkkia? Pennun kouluttaminen ei tarkoita sitä, että sillä ei olisi enää aikaa leikkiä tai leikkimistä ei sallittaisi. Pennun kouluttaminen ON leikkiä ja pennun aktivoimista. Kouluttaminen alkaa siitä päivästä, kun pentu tulee kotiin. Ja miksi koiran persoonallisuuden pilaisi se, että se osaa istua ja olla paikoillaan käskystä? Parhaimmillaan nämä taidot voisivat pelastaa sen hengen. 

Minulla on myös tuttuja, joiden mielestä koirien kilpailuttaminen on väärin. Minä en edes tiedä mistä aloittaisin itseäni puolustaakseni. Ensinnäkin, koirat nauttivat siitä. Riialle koulutushalli on maailman paras paikka ja treenaaminen on parasta, mitä se tietää. Se ei meinaa pysyä nahoissaan, kun pakkaan kotona treenireppua. En voi ymmärtää, miksi jonkun mielestä koirien treenaaminen on niiden kiusaamista. Selvästikään hän ei ole koko hommaa itse koskaan edes yrittänyt tai ollut katsomassa koirien kouluttamista. Koiraihmiset ovat sitä paitsi tätä nykyä erittäin hyvin perehtyneitä vaikkapa koiran lihashuoltoon ja kuntoutukseen. Kaikki agilityihmiset, kenen kanssa olen treenannut, ovat erittäin tunnollisesti lämmitelleet ja jäähdytelleet koiransa ennen treenejä. Tämän lisäksi koirien kanssa tehdään erilaisia lihaskuntoa parantavia ja ylläpitäviä harjoitteita sekä venytellään. Totta kai sekin on totta, että esimerkiksi agilityssa saa koiran helposti rikottua, jos jättää noudattamatta tiettyjä turvatoimia, hyppyyttää liian korkeilla rimoilla tai vaikka ei opeta koirallensa esteitä ennen kuin lähdetään täydessä vauhdissa suorittamaan niitä, mutta kisatilanteissahan tällainen toiminta ei missään nimessä sovi. Ja olen aivan varma, että jos joku näkee jonkun treenauttavan koiraansa sen terveyden vaarantaen, niin siihen kyllä puututaan. 



Tokoa ja vaikkapa rally-tokoa ei tarvitse edes puolustella. Miksi ihmeessä olisi väärin antaa koiran suurille ja kehittyneille aivoille vähän puuhaa sen ainaisen remmilenkkeilyn lisäksi? Fyysisten aktiviteettien lisäksi koirat kaipaavat myös aivotyötä. Koiran kouluttaminen on siis niiden aktivoimista. 

Pahimmillaan kouluttamattomuus aiheuttaa koiralle itselleen vain paljon stressiä ja ahdistusta ja vaarantaa sen terveyden. Jos koira ei tiedä, miten tietyissä tilanteissa toimitaan, vaan se vaikkapa ruuhkaisassa väkijoukossa poukkoilee minne sattuu, saattaa se jonain päivänä jäädä vaikka pyörän alle. Jos se saa tervehtiä jokaista vastaantulevaa koiraa, saattaa jonain päivänä se vastaantulija ollakin yhtä hallitsematon ja aggressiivinenkin ja käydä kiinni tai sillä voi olla vaikkapa joku tarttuva tauti, joka tarttuu ihokontaktissa. Jos koira saa rynnätä ulos autosta tai asunnosta heti, kun ovi aukeaa, saattaa sen jonain päivänä rynnätä suoraa auton alle. Ja jos se varastelee tilaisuuden tullen ruokaa, saattaa jonain päivänä se ruoka olla levyllinen tummaa suklaata. Monta mahdollisuutta, joissa koiran kouluttamattomuus on pelkästään haitaksi. Mutta keksiikö kukaan tilannetta, jossa olisi jotain haittaa siitä, että koiraa on koulutettu? 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti