keskiviikko 8. maaliskuuta 2017

Kurkataanpa avo-luokkaan

Nyt kun me ollaan vihdoin uskallettu tokoura startata ja ensimmäinen alo1 on plakkarissa, on varmaan hyvä aika vilkaista sitä avo-luokkaakin. Ollaan totta kai Riian kanssa ihan alusta saakka treenattu ihan muitakin liikkeitä, kuin vaan alo-luokan, mutta oikeestaan mä en yhtään edes tiiä, mihin luokkaan ne kuuluvat. Joten katsotaas, mitä avo-luokassa on vastassa, kun sinne päästään. Avo-luokkaanhan meillä olis kisaoikeus vaikka heti, mutta kyllä mä sen koulutustunnuksen aion joka luokasta kuitenkin kerätä. Eihän tässä ole mihinkään kiire...

1. Paikalla istuminen 1 min. 
Okei, tätä me ei olla treenattu ikinä, mutta me ollaan otettu kisanomaisesti kaksi kertaa. Toisella kertaa Riia osasi hienosti, mutta viime kerralla se halusi koko ajan mennä maahan. Joten tätä voisi vaikka ihan treenata :D Onneksi 1 min. on lyhyt aika.

2. Seuraaminen
Käännöksiä juosten ei olla harjoiteltu. Kaksi askelta eteen- ja taaksepäin sujuvat kyllä. Seuraaminen on muutenkin varmasti paljon pitempi kuin alo-luokassa, joten tätäkin saamme vielä hinkata.

3. Istuminen tai maahanmeno seuraamisen yhteydessä
Jaahas, tähän kuuluu joku tämmöinen koiran taaksemenemisosuuskin. Ei olla semmoista harjoiteltu, mutta liikkeestä istumisen opettelu on työn alla ja sujui tänään ihan ok. Tajusin vaan, että hitto, kun opetin liikkeestä seisomisen käskyllä "stop" ja istu on "istu". Eihän tuo koira niitä erota, koska molemmissa on "st." Paska juttu, mutta eiköhän siitä jotenkin selvitä. Pitänee opetella painottamaan "istu"-sanaa jotenkin toisella tavalla. 



4. Luoksetulo
Luoksetulo makuuasennosta. Eipä olla ikinä kokeiltu, mutta tuskin on mitään ongelmaa.

5. Seisominen seuraamisen yhteydessä
Ollaan harjoiteltu nyt viime aikoina paljon ja tänään pääsin toteamaan, että Riia osaa tämän! Paitsi ettei tässäkään olla otettu huomioon, että tähän kuuluu toi koiran taakse meneminen, eli pitää sitä vielä treenata. 

6. Merkin kiertäminen ja paluu perusasentoon
Osataan. Mutta Riian kanssa ollaan valitettavasti harjoiteltu myös kaatuvien asioiden kaatamista (koska se varoo ja kammoksuu sellaista) niin on yhdistänyt sen sitten tähän sillä tasolla, että kiertäessään kartion, iskee nenänsä siihen kiinni tai jopa kaataa tassulla. Täytyy varmaan palata ihan alkuun tämän kanssa. Tosin palautuu varmasti mieleen nopeasti.



7. Noutaminen
Tämä on meidän bravuuri, ei mitään ongelmaa.

8. Kauko-ohjaus
Ai avossakaan ei ole vielä seisomista. No eipä tässä sitten mitään ongelmaa pitäisi olla.

9. Estehyppy
Tämähän on käytännössä sama kuin alokasluokassa, mutta estetyyppi on vaan eri. Me ollaan itseasiassa hyppyä treenattukin pääasiassa avo-hypyllä, koska Haukkiksessa se on aina käyttövalmiina kentän laidalla, kun taas alo-hyppy yleensä tuhannen päreinä. Eli ei ongelmia. 

10. Lähettäminen määrätylle paikalle ja maahanmeno
Jaahas... Ollaan treenattu ruutua kosketustargetilla, jota itseasiassa aloin nyt tällä viikolla häivyttämään. Seuraavaksi pitää siis vissiinnäkin miettiä, että seisooko se koira ennen kuin antaa maahan-käskyn, vai menisikö suoraan maahan. Nyt, jos joku osaa antaa vinkin, kummin se kannattaa opettaa, niin olisin tosi kiitollinen. Mä en ihan ymmärrä myöskään sitä, että saako se koira kuitenkin pysähtyä seisomaan ruutuun (ja kääntyä), jos erillistä "seiso"-käskyä ei anneta? Vai pitäisikö sen niinkuin suoraa syöksyä ruutuun makaamaan, jolloin se joko kääntyy mennessään maahan tai makaa naama poispäin ohjaajasta? Apua, kertokaa joku!

Eli vähän olisi vielä treenattavaa, mutta itseasiassa ihan kivoja haasteita. Ei muuta kuin treenaamaan! 


4 kommenttia:

  1. Meillä Luna menee suoraan maahan koska satuin opettamaan sen siihen ensin. Meillä kouluttaja on taas sitämieltä että koira kannattaa opettaa seisomaan, koska jos se ennakoi ja pysähtyy itse väärään paikkaan (ennen ruutua tai ruudun sivuun) sen saa uudella ruutu-käskyllä korjata ja liikkestä voi vielä saada pisteitä. Jos koira ennakoi ja menee maahan liike menee heti nollille.

    Mutta oli se pysähdys seisominen tai maahanmeno, koira ei saa pysähtyä tai _edes hidastaa_ ollenkaan ennen seiso/maahan käskyä. Teoriassa koiran pitäisi juosta niin kuin se juoksisi ruudun läpi jos sitä käskyä ei kuulukkaan. :D Mutta koira kyllä lähes aina kääntyy itse kun sen käskee juostesta maahan, Luna on tainnut yhden ainoan kerran jäädä maahan naama minsuta poispäin, mutta se on minusta ihan yhtä hyväksytty eikä siitä pitäisi pisteitäkään mennä.

    VastaaPoista
  2. Kiitti paljon vastauksestasi, tämä laittoi ajatukseni ruudusta ihan uusiksi. Onpa se teknisesti aika vaikea liike opettaa koiralle, sillä jos haluaisi sen juoksevan ruutuun täysillä ja pysähtyvän vasta käskystä, lähtisin melkein opettamaan sitä läpijuoksua ensin ja pysähtymisen erikseen. Käytiin eilen treenaamassa Riian kanssa ruutua oikeen urakalla ja se on hauskasti hahmottanut nyt, että ruutunauhat liittyvät tähän jollakin lailla ja se asetteli monta kertaa etutassunsa hienosti etummaisen nauhan päälle. Koitin kuitenkin vahvistaa sitä keskusaluetta oikeaksi paikaksi ja meidän ruutu näyttää tällä hetkellä siltä, että Riia juoksee ruutuun, hidastaa ekan ruutunauhan ylitettyään, tassuttelee eteenpäin niin kauan, että huudan "jes" ja se kääntyy sitten siinä. Mitenkäköhän sen saisi juoksemaan ihan perille asti?

    VastaaPoista
  3. Meillä oli pitkään ongelma että Luna ymmärsi juuri sen etunauhan ja yleensä myös meni makaamaan juuri sen päälle - tai pahimmillaan stoppasi jo metri ennen nauhaa. Mulla oli alussa targetti keskellä ruutua ja niin kauan kun se targetti oli siellä niin neiti juoksi nätisti oikeaan kohtaan, mutta se kerta kun sitä ei ollut niin jäätiin liian eteen.

    Nyt olen viimeset kolme(?) kuukautta muuttanut meillä ruudun niin että meillä yksinkertaisesti juostaan lähes aina läpi. Oon laittanut nykään targetin parin metrin päähän ruudun taakse ja yksinkertaisesti Luna juoksee 9 kertaa 10:stä läpi targetille. Oon sen huomannu hyväksi silläkin kerralla kun targettia ei ole siellä ruudun takana, koska Luna on jo kunnolla ruudussa ennen kuin huomaa ettei se targetti olekaan maassa. Eli kerkeän hyvin käskemään sen maahan ennen kuin vauhti lähtee hidastumaan. Oon myös pari kertaa tehnyt huvikseni niin että en käskekään mitään ja katson miten Luna reagoi tajutessaan että targettia ei ole, se nykyään pysähtyy aivan ruudun takareunaan yleensä vielä etutassut takanauhalla. Tämä on minusta paljon parempi kuin pysähdys siihen etunauhalle tai ennen etunauhaa. :D

    Ja Luna kun tietää että targetille kuuluu juosta niin palkkaan vaan niillä kerroilla kun se oikeasti juoksee loppuun asti. Yleensä ensimmäinen kerta menee palkatta ja seuraavalla Luna jo tajuaa pitää vauhdin yllä.
    En tiiä selitinkö nyt kuinka sekavasti tämän. ^^;

    VastaaPoista
  4. Joo toi on nyt meilläkin, että sillon, kun se targetti on ruudussa, Riia juoksee sinne, ja jos ei oo, niin se kokeilee etunauhaa - jos tää olis se targetti.

    Mitenkäs sä oot opettanu sille ton pysäytyksen? Pitää varmaan iteki ottaa nyt harjoiteltavaksi tota läpijuoksua tai ainakin keskustella meidän kouluttajan kanssa, että miten se lähtis työstämään tuota kosketustargettia pois. Kun nythän Riia luulee ainakin, että ruutu tarkoittaa sitä, että mennään koskemaan targettia. ..

    VastaaPoista