sunnuntai 2. heinäkuuta 2017

Puuttuva rengas?

Koirarotuja on olemassa lähemmäs neljä sataa ja Suomessa on edustettuna noin 320 eri koirarotua. Uskokaa tai älkää, mutta mielestäni koiraroduissa on silti pieni aukko. Minä tarvitsisin tietynlaista koiraa, jollaista ei vain ole. Tai en ole ainakaan vielä keksinyt, mikä sellainen olisi.

Aikoinaan, kun itselleni rotua mietin, kriteerinä oli, että koiran tulisi olla kooltaan agilityn mini tai korkeintaan medi-koira. Luonne saisi olla miellyttämisenhaluinen ja oppivainen, mutta ehdottoman varmasti myös peloton, aktiivinen, ei liian pehmeä, vaan mieluummin vähän kova, mutta ei kuitenkaan taipumusta aggressiivisuuteen tai dominointiin. Halusin koiran, jonka kanssa voisi harrastaa agilityn lisäksi myös tokoa ja sen tulisi olla halukas oppimaan myös niitä tokoasioita (eli ei esimerkiksi saisi olla semmoinen hienohelma, joka ei suostu makaamaan märällä nurmella tai niin herkkäsuinen, ettei suostu ottamaan noutokapulaa suuhunsa). Ulkonäöltä toivoin sitä, että koirasta kasvaisi hyvin todennäköisesti näyttelyihin kelpaava yksilö, jos se pentuna sellainen olisi. Eli tällä tarkoitan lähinnä sitä, että korvia ei tarvitsisi alkaa teippailemaan ja koko- ja tyyppivaihtelut olisivat suht pienet. Eli koira näyttäisi rotunsa edustajalta aikuiseksi kasvettuaan. Lisäksi toivoin totta kai kaikinpuolin tervettä rotua ja rakenteeltaan normaalia koiraa.


Halusin koiran, jossa olisi potentiaalia sekä agilityyn että tokoon. Agilityn puoleltahan nyt totta kai nousi ensimmäisenä mieleen sheltti, mutta valitettavasti se ei omia ehtojani täytä ollenkaan: shelteillä on ongelmana hyvin usein liiallinen arkuus ja pehmeys. Shelteissä on myös koon ja ulkonäön puolesta niin paljon variaatioita, että näyttelykelpoisen yksilön saaminen tuntui sattuman kaupalta. Lisäksi sheltit ovat usein vähän hienohelmoja, eivätkä välttämättä opi rakastamaan vaikkapa noutokapulaa kovin helposti.

Toivoin kovasti, että olisin löytänyt FCI1 ryhmästä itselleni sopivan koiran, mutta kriteereihini sopivaa koiraa siellä ei vain ole. Welsh corgit ovat ikisuosikkejani, mutta kyseltyäni jo kasvattajiltakin niistä, sanoi moni, etteivät myy corgeja agilityharrastukseen niiden rakenteellisten ongelmien vuoksi. Se siitä siis. Lancashire heelerillä on vähän pitemmät jalat, mutta niiden geenipooli on niin kapea, että niillä on lähes kaikilla joku silmäsairausjuttu, joka kulkee vahvasti perinnöllisenä, mutta voidaan havaita vasta vanhemmalla iällä. Rodulla on muitakin terveysongelmia, joten se rotuvaihtoehto jäi pois. Muita pieniä paimenkoiria ei ole. Yksi vaihtoehto oli myös göötti, mutta sanon suoraan, että sen vaihtoehdon suljin pois osittain sen takia, ettei pentuja vain ollut tarjolla, mutta myös sen takia, että arvostan kuitenkin jonkinlaista variaatiota ulkonäössä rodun sisällä: göötit ovat kaikki samannäköisiä ja samanvärisiä. Ulkonäöllisistä syistä pois sulkeutui myös schipperke.

Terrieriä minä en halunnut, koska niiden riistavietti voisi aiheuttaa liikaa ongelmia, eikä niitä olisi ehkä kovin helppo motivoida tokoon. Kääpiösnautseri oli minulle jo tuttu rotu, mutta sen suljin pois turkin hoidollisten syiden vuoksi: autottomana opiskelijana totesin, että koska Jyväskylässä ei ollut trimmaajaa keskustan alueella, olisi koiran trimmaajalle kuljettaminen useamman kerran vuodessa ollut liian vaikeaa. Kääpiöpinsereistä en vain yksinkertaisesti pidä. 

Aika nopeasti tällä tavoin karsimalla jäljelle jäi mitteli. Olen jo aika pienestä pitäen seurannut tokoa sm-tasolla ja muistelin, että jonain vuonna (vuonna kivi ja kirves) siellä oli ollut keeshond ihan kärkisijoilla. Mittelihän on pieni kessu. Lisäksi koiranetin mukaan mitteleissä oli useampiakin tokovalioita ja koiran saaminen tokovalioksi on kuitenkin yksi haaveistani. Nämä seikat riittivät minulle näytöksi mittelien tokoon soveltuvuudesta. Agilityynhän rotu sopii erinomaisesti myös, joten päätös oli tehty.


Edelleen kuitenkin haaveilen vähän nopeammasta agikoirasta ja koirasta, jolla olisi pikkuisen enemmän työmoottoria. Mittelihän ei missään nimessä mikään työkoira ole. Se on itsenäinen pihanvahti. Riiassa on kyllä innokkuutta ja sähäkkyyttä, mutta sen turnauskestävyys on heikompaa tekoa. Saa nähdä tuottaako se ongelmia tokon ylemmissä luokissa.

Ilokseni luin Kennelliiton Facesta, että Pohjoismainen kennelunioni on hyväksymässä kolme uutta rotua, joista yksi on amerikankääpiöpaimenkoira (tai pohjoisamerikanpaimenkoira), eli "miniaussie." Ensi vuoden alusta lähtien amerikankääpiöpaimenkoirillakin on oikeus osallistua Pohjoismaissa järjestettäviin näyttelyihin ja kokeisiin. Liityin heti Facebookissa myös American Miniature Shepherd Finland -ryhmään ja yllättäen huomasin rotua olevan jo useampia yksilöitä Suomessa. Niitä on kuulemma harrastustenkin parissa jo ja kasvatustyötäkin tehdään. Tämän miniaussie kuulostaa ehdottomasti tutustumisen arvoiselta rodulta. Jos se paikkaisi niitä ominaisuuksia, joita ei esimerkiksi sheltillä ole, mutta jota koiraltani kaipaisin. Oikein mainio koira mittelikin on harrastuskaverina, mutta kyllä työtä tekemään luodun koiran kestävyys on ihan eri luokkaa, kuin pihanvahdin. Jonain päivänä minulla tulee olemaan jonkun muunkin rotuinen koira, kuin mitteli, vähintääkin mittelin lisäksi. Vielä en tiedä mikä se tulee olemaan, mutta sitä pohtiessa on hyvä kartoittaa potentiaalisia vaihtoehtoja. Ehkä amerikankääpiöpaimenkoira voisi olla yksi.

Kuvan lähteenä Googlen kuvahaku.

11 kommenttia:

  1. Onpa mielenkiintoinen toi miniaussie! Mulla on aika pitkälti samat kriteerit koiran suhteen kuin sinulla. Riippuu tietysti tosi paljon yksilöstäkin mutta itse haaveilen tällä hetkellä mudista (vaikka uusi koira ei olekaan ajankohtainen vielä moneen vuoteen). Narttu jäisi todennäköisesti vielä medikorkuiseksi...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yksilö todellakin on tärkemämpää kuin se, mitä rotua koira on. Jokaisesta rodusta löytyy kaikkia ääripäitä. Mutta mudi on kyllä yksi haaveroduistani, käyttöominaisuudet natsaa ja ulkonäkökin miellyttää. Ainut mikä mua epäilyttää, on se, että oon kuullu niillä olevan vähän taipumusta dominointiin. Ja sellaista luonteenlujuutta. Pelkään, etten olisi itse tarpeeksi vahva kaapinpaikannäyttäjä. Toki yksilökysymyksiä varmaan tämäkin taipumus.

      Erika

      Poista
  2. Tuli mieleen, että ootko miettinyt kooikerhondjea? Ne on ainakin agilityssa menestyneet hyvin. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Koikkeriakin joskus mietiin. Mun ensimmäinen koira oli cavalier ja sen myötä tuli ihasteltua noita spanieleja. Nyttemmin spanielien ihastelu on vähän jäänyt ja itseäni enemmän miellyttää juurikin pystykorvatyypit. Mutta olen kyllä valmis ensimmäisenä joustamaan ulkonäöstä - onhan luonne kuitenkin paljon tärkeämpi seikka. Koikkeri ei siis ehkä ihan poissuljettu vaihtoehto ole, onhan niiden menestys agilityssä huomattavaa. Kuitenkin toko olisi minulle ehkä vielä enemmän sen lempilaji, koikkereita ei tokokentillä kyllä pahemmin näy. Sitähän en sitten tiedä, johtuuko se koirista vai omistajien motivaation puutteesta. Tarkemmin kun en ole rotuun kuitenkaan perehtynyt, enkä yhtäkään yksilöä henkilökohtaisesti tuntenut.

      Erika

      Poista
  3. Tai mites pyreneittenpaimenkoira?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pyrtsi on myös harkinalistallani. Valitettavasti vaan olen hallilla tavannut mm. epävarmoja ja arkoja yksilöitä sekä toisia koiria kohtaan epäluuloisia ja olen kuullut, ettei tämä olisi pyrtseillä mitenkään tavatonta. Kyllä minä kuitenkin sellaisen perusvarman koiran haluaisin. Sellaisen, jonka hermorakenne kestäisi juuri niitä pk-lajejaki ja harrastamista ja muiden koirien läsnäoloa muutenkin. Arkaa koiraa en varsinkaan missään nimessä haluaisi, sellaisen kanssa eläminen on niin kovin vaikeaa ja vaatii aikaa ja hermoja. Toki yksilökysymyksiä jälleen varmasti tämäkin. Pitäisi perehtyä rotuun paremmim ja käydä vaikka kasvattajien luona juttelemassa ja koiriin tutustumassa.

      Erika

      Poista
  4. Mulla on myös aikalailla samat kriteerit, joskin on kovasti mieltynyt kiharoihin kun näitä lagottoja nyt on :D Lagotto tulee olemaan myös seuravaa. Rotu ei ole mikään yleinen harrastuskoirarotu, mutta rodun sisällä on useita aktiivisia ja tavoitteellisia harrastajia tokossa ja agilityssä. Kivoja harrastuskoiria syntyy kyllä paljon, rotuun vaan tarvittaisiin niille tavoitteellisia omistajia. Tällä hetkellä iso osa potentiaalisista pennuista menee kotikoiriksi tai hupiharrasteluun jossa niiden potentiaali ei pääse esille. Mitteli on ollut itsellä vaihtoehtona jos pikkukoiraa haluaisin, mutta villakoira menee ehkä pikkukoirissakin edelle- koska kiharat :D Mutta mitteleissäkin on kyllä tosi hyviä koiria, varsinkin agipuolella, jos siis seuraa esim arvokisoja. Nytkin oli maajoukkuekarsinnoissa montakin mitteliä ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, oot oikeessa. Sm-kisoissahan mitteli oli varmaan yksi yleisimmistä roduista osallistujalistalla, toki ei missään nimessä yhtä hyvin edustettuna kuin shelam, jackru ja parson. Mutta aika hyvin jo, pikkuhiljaa saattaa se rotu nostaa päätään agiharrastajien keskuudessa!

      Lagottoa kyllä olen itsekin joskus miettinyt, mutta joku siinä ei nappaa. Se on ehkä se, kun se ulkonäkö on jo niin kaukana mun Koirasta eli pystykorvaisesta kippurahännästä 😁 Tai sitten lagotto on liian lähellä perroa, joista en pidä luonteen puolesta YHTÄÄN. Varsinkaan sen jälkeen, kun Riian kimppuun kävi ko. rodun edustaja...

      Mitteli on kyllä loisto rotu ja siinä varmaan pysyn ainakin osittain tulevaisuudessakin. On nuo "käyttöominaisuudet" kuitenkin niin rajattomat ja oppimiskyky huima. Ainakin tällä yhdellä yksilöllä. Joskus kuitenkin haluan harrastaa myös pk-lajeja, joten siihen tarvitsen kaveriksi jonkun pk-rotuisen. Siinä onkin sitten miettimistä, mikä se rotu olisi! :D

      Erika

      Poista
    2. ^ siis maajoukkuekarsinnoissa. Nyt menee arvokisat sekaisin. Sm-kisojen osallistujalistaa en mittelien osalta katsonutkaan, vaan tuttuja vain bongailin.

      Poista
    3. Joo perrot on itsellekkin ihan nounou. En yhtään tykkää niiden luonteesta enkä ulkonäöstä enkä oikein mistään :D Monet aina sanoo et no ota perro nii saat vähän enemmän poweria mutta joo hyi ei. Perro on loppujenlopuks todella kaukana lagotosta.

      Poista
    4. Niin, onhan ne vähän samantyyppisiä. Tai tälleen ulkopuolisena tarkastellen aika paljonkin. Yhtään lagottoa en ole ikinä tuntenut enkä tiennyt, perroja moniakin, eikä niistä ole ollut yksikään mukava koira.

      Erika

      Poista