keskiviikko 12. heinäkuuta 2017

Kokeenomainen avo-harjoitus

Menimme eilen taas kentälle ajatuksenamme ottaa kokeenomainen harjoitus. Heti, kun olin päässyt kotipihasta starttaamaan, alkoi hiljakseen satelemaan. Sade vain yltyi, mitä lähemmäs kenttää pääsimme ja kentälle päästyämme vettä tulikin jo taivaan täydeltä. Ukkonenkin jyrähteli pari kertaa, joten odottelimme hetken, jos sade rauhoittuisi ja kuulostelimme samalla, jatkuuko ukkostaminen. Ukkonen ei paukuttanut enää, mutta sade ei ottanut laantuakseen, joten päätimme vain aloittaa. Otettiin ensimmäisenä paikkaistuminen kolmen koiran voimin. Jätimme koirat riviin ja käännyttyäni takaisin Riiaa kohti, huomasin heti, että se aikoo mennä maahan. Se istui kaatosateessa selkä köyryssä ja inhoava ilme naamallaan. Hetken kuluttua se alkoikin haistelemaan maata ja lopulta pani makuulle. Kävin ojentamassa sitä ja laittamassa takaisin istumaan ja palasin takaisin riviin. Mutta nollillehan se liike jo meni. Sateesta kärsi myös viereinen sakemanni, joka valui myöskin makuulteen kerran tai pari.

Kuvat kopioitu Ask:in Facesivuilta ja ovat kuvattu viime viikon treeneistä vähän paremman sään aikaan.

Seuraavaksi lähdettiin tekemään yksilöliikkeitä. Ensimmäisenä oli liikkeestä seisominen. Hauskaa, kun olin juuri eilen tänne kirjoittanut, että jäävät on meillä hyvässä paketissa. Juupa juu, ei toiminut eilen ollenkaan. Riia ennakoi liikkurin käskyä, teki väärän asennon ja jätätti seuruussa. Pikkuisen syytän kyllä säätä tästäkin. Monen yrityksen jälkeen lopulta luovutin ja sanoin, että eiköhän mennä seuraavaan liikkeeseen. Nolla siitäkin siis. 

Kaukot menivät ihan nappiin, koira oli suorassa, teki asennot oikein ja minä jopa muistin antaa oikeat käskyt. Siitä oltaisiin saatu varmaan 8 - 10 riippuen tuomarin tiukkuudesta. Vähän hidashan Riia on nimittäin nousemaan, mutta maahanmeno on ihan jees. Ja kivasti olen saanut ennakoinnit siltä pois. Luoksetulokin meni hyvin, siitäkin olisi napsahtanut varmaan vähintään 9. Nouto sujui, mutta takaisin tullessaan Riia ei juossut, vaan ravasi, joten siitä ehkä 8. Seuraaminen meni aika huonosti, jouduin kannustamaan ja hoputtamaan Riiaa vähän väliä ja se peruuttikin ihan vinoon. Siitä oltaisiin varmaan saatu 6. Maahanmeno seuraamisen yhteydessä meni ihan ok:sti, paitsi että unohdettiin sekä liikkuri että minä, että siinä pitäisi mennä koiran taakse, ennen vierelle palaamista, joten tehtiin semmoinen alo-tason liikkeestä maahanmeno. Sehän on meillä bravuuriliike. Mutta avo-tason suoritus se ei ollut unohduksen takia, joten en voi arvioida sitä minkään numeron arvoiseksi. 



Hypyssä ei ollut muuta parantamisen varaa muutakuin se, että koira ponkaisi jälleen reiteni kautta sivulle. Tuota pitäisi kyllä erikseen harjoitella siten, että nostaisi tahallaan koiran kierroksia oikeen kunnolla ennen liikettä, jotta pääsisi huomauttamaan siitä reidelle hyppimisestä. Se kun tekee sitä vain silloin, kun käy kierroksilla. Mutta ruutu! Otettiin ruutua suoraan siten, että menin vain lähetyspaikalle ja käskin koiran ruutuun. Se bongasi sen tosi hienosti ja juoksi nätisti nauhojen sisäpuolelle, joskin aika vinoon. Mutta pääasia, että se bongasi ruudun ja asettui sinne makaamaan! En osaa sanoa, paljonko tuosta menisi pisteitä, kun ei ole kokemusta, mutta veikkaisin, että 8 - 9 saataisiin. 

Merkin kierto. Siitä olisi tullut 0 niin, että heilahtaisi. Nimittäin Riia kyllä juoksi merkille innokkaasti, kiersi sen, mutta pysähtyi sitten pissalle ja tuli takaisin. Se oli ihan juosten kustu homma, niin kuin meidän liikkurikin totesi. 


Mutta oli kiva päästä testailemaan kokeenomaista ja nähdä vähän se oma taso. Näköjään meillä on jonkun verran treenattavaa jäävissä sekä yllätys yllätys seuraamisessa ja merkin kierrossa. Yhden positiivisen asian vielä koiran toiminnassa huomasin: pitkään jatkunut huomauttamiseni vinosta perusasennosta on vihdoin alkanut tuottaa tulosta. Riia tuli aina nätisti suoraksi jokaisen liikkeen jälkeen. Ennen liikkeiden alkua jouduin vielä hieman korjailemaan, mutta todella nättejä perusasentoja jopa noudossa, luoksetulossa ja estehypyssäkin, eli noissa vauhtiliikkeissä, joissa se yleensä unohtaa hidastaa tarpeeksi ajoissa ja tulee vierelle miten sattuu. Ehkä me voidaan olla kisavalmiita elokuun lopulla!


Lopuksi vielä otettiin uudestaan paikkaistuminen. Riia valui taas makaamaan puolen minuutin jälkeen. Kävin ojentamassa sitä ja otettiin sitten koko homma alusta. Riia pysyi toisella kertaa hienosti, mutta joku valumistauti iski kaikkiin muihin koiriin. Ensin valui vierestä saku makaamaan, sitten valahti mukaan riviin otettu aussie saken vieressä. Saken omistaja kävi nostamassa koiransa, mutta aussien omistaja antoi olla. Riian toisella puolella paikkaistumista treenasi pentukoira, jonka toimintaa en seurannut ollenkaan, koska muissa koirissa oli niin paljon katsottavaa, mutta varmaan sen ohjaaja, joka oli pentua ehkä noin metrin päässä seisomassa, kävi välissä sitä palkkaamassakin, voisin kuvitella. Riian toisella puolella saku valui uudelleen ja uudelleen, aussikin ehti nousta seisomaan ja rivin päässä kultsu meni maahan. Oli siinä vähän naurussa pitelemistä, kun jokainen koira sooloilee vuorollaan mitä sattuu. Riia kuitenkin pysyi toisella kertaa tosi hienosti, vaikka häiriötä oli aika paljon. Vilinää kentällä enemmän kuin laki sallii, mutta onneksi Riia pysyi. Tuo oli ainakin meille todella hyvä treeni, jonka vielä kruunasi se, että aussie lopulta lähti rivistä omistajan luo. Tulipahan sitäkin harjoiteltua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti