maanantai 29. toukokuuta 2017

Liikunnan tarpeesta

Kuinka paljon teillä liikutaan koiran kanssa? Eräältä koiraharrastajalta kuulin taannoin, että kolmen tunnin aamulenkit on heillä ihan normaalia ja siihen päälle he käyvät myös iltalenkillä ja treenaavat. En usko, että koiria voi liikaa lenkittää, eli hatunosto omistajalle ja onnentoivotukset koirille, kun ovat päässeet noin hyvään ja niiden liikunnasta ja liikuttamisesta huolehtivaan kotiin. Kovinkaan monella ihmisellä ei kuitenkaan varmaan ole resursseja liikuttaa koiraa noin paljon. Jos menisi vaikka kahdeksaksi töihin, pitäisi herätä ehkä neljän maissa ehtiäkseen ulkoiluttaa koiria kolme tuntia aamulla. Onneksi vähempikin riittää, mutta paljonko on tarpeeksi? 

Joskus jaksetaan pakata lenkille mukaan kiekko ja pysähdytään heittelemään sitä jonnekin. Tai sitten J ottaa ja menee Riian kanssa illalla vielä heittelemään kiekkoa lenkkien jälkeen tai jonkun lenkin sijasta. 

Minulla on periaatteena lähtökohtaisesti se, että Riian kanssa kierretään päivässä joko yksi pitkä ja yksi lyhyt lenkki tai kaksi keskipituista. Tai sitten pitkä/keskipitkä ja treenit (lämmittelylenkkeineen). Pitkä lenkki on meille tavallisesti tunnin - puolentoista tunnin pituinen. Kilometrejä en mittaa enkä laske, koska se riippuu niin etenemisvauhdista, maastosta jne. Keskipituinen on jotain neljänkymmenen minuutin ja tunnin väliltä ja lyhyt taas puoli tuntia tai alle. Tuohon päälle kuuluu sitten tietenkin pissatukset, jotka ovat oikeastaan aamuisin ja iltaisin tapahtuvat korttelinkierrot tai muut lyhyet käynnit ulkona. En ole halunnut totuttaa Riiaa siihen, että aamulla tehtäisiin mitään pitkää lenkkiä, vaan sen kanssa käydään vain pissalla ja kakalla. Puolen päivän maissa tai heti kun mahdollista (jos on töitä tai koulua) käydään pitkä lenkki ja ennen iltaruokaa toinen lenkki. Tuntuu, että tässä on liikuntaa Riialle tarpeeksi. Toisella lenkillä pyrin antamaan sen haistella enemmän ja rauhassa verrattuna päivän toiseen lenkkiin. Toisella taas pyrimme enemmänkin etenemään ja kuntoilemaan. Näin siis arjessa käytännössä. Toki välillä on päiviä, kun ollaan pitkään treenaamassa, kisareissulla, käydään retkellä jossain ja tehdään pitempi lenkki tai lähdetään yhteislenkille koirakavereiden kanssa. Kaikki nämä vaikuttavat siihen, mitä loppupäivästä tehdään. Myös koirasta pystyy hyvin päättelemään, kuinka paljon se sinä päivänä ulkoilua tarvitsee. Esimerkiksi viikonloppureissujen jälkeen Riia yleensä tykkää nukkua omissa oloissaan. Silloin emme välttämättä lenkkeile niin paljoa, jolloin keho ja mieli saavat tarvitsemaansa lepoa. 

Kesän kuumuus rajoittaa meillä ainakin melko paljon lenkkeilyintoa sekä koiralta että minulta. Hyvä keino selvitä kesällä lenkeistä on kuitenkin kiertää järveä, jos mahdollista. Tällöin ainakin koira pääsee halutessaan varjoon ja juomaan. Me pysähdyimme viikko sitten maanantaina hellesäällä Riian kanssa rannalle heittelemään kiekkoa, uimaan ja lepäämään varjoon kierroksellamme järven ympäri.

Liikunnan tarve riippuu totta kai paljon rodusta, koiran luonteesta, iästä, terveydentilasta sekä siitä, mitä kaikkea muuta sen kanssa tehdään. Minä olen itse pitänyt tätä lenkkimääräämme kohtalaisen suurena, mutta olisi kiva kuulla, miten paljon te muut lenkitätte koirianne.

6 kommenttia:

  1. Meillä lenkkeillään aika pitkälti fiiliksen mukaan :D Musta lenkkeily on ihan hirveän tylsää sellaisenaan. Jos on seuraa, menee puolisentoista tuntia helposti, ja koirilla silloin myös seuraa. Tällasia lenkkejä tulee viikkoon ehkä yksi tai kaksi. Meidän normaalilenkki päivässä on jotain 40minuutin ja tunnin väliltä yleensä. Joskus ne hoidetaan pyörällä jolloin kilometrejä kertyy aikaan nähden enemmän, ja joskus kävellen. Joskus ollaan kaksi tuntia lenkillä mutta ei oikeasti edetä juuri minnekkään, tämä usein mustikka-aikana :D Treenit toki päälle, ja yleensä treeniaikana yksi lepopäivä jolloin tulee joku 30-40min ravilenkki.

    Mutta en jaksa ottaa stressiä koirien lenkittämisestä. Ne on tyytyväisiä ja hyvässä kunnossa. Aina löytyy joku joka lenkkeilee enemmän ja paremmin jne. Tärkeintä on että koirat voi hyvin ja ne ei ole liian lihavia. Ja tämä meillä täyttyy. Toki pidän huolta fyysisestä kunnosta harrastusten takia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viisaita sanoja! Koirastahan sen näkee, saako se tarpeeksi liikuntaa ja voiko se hyvin! Mä ite pyrin lenkkeilemään paljon myös tuon peruskunnon ylläpitämisen vuoksi. Niin koiran kuin itsenikin osalta. Siitä on paljon hyötyä harrastuksissa!

      Erika

      Poista
  2. Me lenkkeillään varmaan keskimäärin vajaat kaksi tuntia päivässä, yleensä jaettuna esim 30min+1h 15min +15min. Tai 45min + 1h +pissatukset. Vaihtelee, mutta 1,5-2,5 tunnin välillä yleensä mennään. Sit jos on treenipäivä kuten vaikka tänään, niin varsinaista lenkkeilyä tuli vain 45min+15min+15min, ja siihen treenit (puolisen tuntia) päälle. Koirat on vaikuttaneet ihan tyytyväisiltä, vaikka varsinkin Lumo jaksaisi varmasti enemmänkin ja touhuaa vielä paljon kotona ja usein pari tuntia pihassa :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha, joo, meilläkin Riia lähes joka päivä touhuaa pari-kolme tuntia illalla itsekseen lelujen kanssa. Eli itellä ei oo aikaa ainakaan niin paljoo lenkittää, että tuo makaisi lahnana kotona - se luultavasti vaatisi parin-kolmen tunnin lenkkejä pari kertaa päivässä tai vastaavasti rankkaa fyysistä lenkkeilyä hankalassa maastossa. Treenit toki väsyttää sitten erilailla, mutta kyllä Riia niidenkin jälkeen jaksaa yleensä vielä illalla touhuta omiaan!

      Erika

      Poista
  3. Vapaa päivät ovat elämän suola. Arkena ei ennen töihin lähtöä mitenkään pystyisi 3h:n lenkkiin. Työt alkavat klo 6. Aamulla käydään pissalla, äitini käy usein päivällä metsälenkillä tyttöjen kanssa, me tehdään päivällä lenkki ja illalla vielä lyhyt lenkki. Riippuen toki mahdollisista treeneistä, mutta niihinkin joku lenkki usein sisältyy.

    VastaaPoista