torstai 7. huhtikuuta 2016

Punkkikarkotteet koirille

Nyt se aika alkaa taas olla käsillä, kun maa on sula ja ilmakin alkaa pikkuhiljaa pysytellä koko ajan plussan puolella. Ei voi muuta sanoa, kuin että kesähelvetti on taas käsillä. Mä en pidä kesästä ja siihen on monta syytä. Pahin niistä kuitenkin on punkit. Kuvottavat, pienet, verta imevät ja sairauksia levittelevät punkit. HYI!

Viime kesänä Riia oli niin pieni pentu, ettei sille hommattu punkkikarkotteita. Useat niistä eivät sovi pennuille ja jotenkin en itsekään halunnut pienelle pentukoiralle hommata mitään vahvoja myrkkyjä, joita ehkä olisi saanutkin laittaa. Tänä vuonna on kuitenkin pakko, koska ilmeisesti Jyväskylässä punkkeja vilisee aivan hulluna, sillä Riialta irrotettiin varmaan 10 - 15 punkkia kesän aikana, vaikka välttelimme parhaamme mukaan paikkoja, joissa mahdollisesti vilisisi punkkeja.

En vain yhtään tiedä, mitä karkotetta hommaisimme. Kotonani koirilla on käytetty apteekista tai eläinkaupoista saatavia yrttipantoja ja kodin koirilla olikin edellisen kerran punkki varmaan viisi vuotta sitten. Koputan äkkiä puuta ja kovaa! Mutta luulen, että Pohjanmaalla ei ehkä olekaan samalla lailla punkkeja, kuin täällä, että sekin saattaa vaikuttaa.


Eläinlääkärimme suositteli viime kesänä hampaidenpoiston yhteydessä Bravectoa. Bravecto vaikuttaa ulkoloisia tappavasti muutamassa tunnissa ja nautitaan siis suun kautta. Vaikutus kestää 12 vkoa. Bravecton on todettu olevan melko hyvin siedetty loislääke, eikä sillä ole kovin vakavia haittavaikutuksia. Bravecto on kuitenkin reseptilääke, eli sen saamiseksi tarvitaan eläinlääkärin lääkemääräys.

Sitten on vielä esim. Exspot, paikallisvaleluliuos. Se vaikuttaa kahdessa päivässä ja vaikutus kestää neljä viikkoa. Exspottia saa apteekista ilman reseptiä ja hintakin on pienempi, kuin Bravectolla. Olen kuitenkin kuullut koirista, jotka ovat kuolleet Exspottiin, eikä meidän kasvattajakaan suosittele sitä.

Kallistumme luultavasti Bravectoon, ihan vain sen takia, että täällä Keski-Suomessa tuntuu olevan punkkeja aivan pilvin pimein. En vain tiedä yhtään, koska sitä pitäisi alkaa antaa? Nyt, jos tätä lukee joku, joka tietää aiheesta jotain, tai haluaa suositella jotain muuta punkkikarkotetta, niin saa vinkata :)


9 kommenttia:

  1. Minä voin suositella erittäin lämpimästi luontaistuotekaupoista saatavia valkosipulitabletteja. Eläinlääkärithän aina sanovat, ettei koiralle saisi antaa valkosipulia ja se aiheuttaa anemiaa, mutta olen lukenut, että niistä luontaistuotekaupan tableteista on poistettu se anemiaa aiheuttava aine eikä muutenkaan niin pieni määrä vaikuta mihinkään. Eläinlääkäreillähän on ne omat syynsä suositella varsinaisia punkkilääkkeitä, samaan tapaan kuin suosittelevat suoraan sanoen täysin paskaa Royal Caninia. ;) Muutenkin uskoisin tuollaisen luontaistuotteen olevan huomattavasti täynnä myrkkyä olevaa Bravectoa parempi. Voi myös miettiä niin, että jos Bravectossa oleva fluralaneeri liukenee verenkiertoon ja yksi pilleri pystyy tappamaan punkkeja koko kesän ajan niin mitäköhän se tekee koiran elimistölle?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei mitään. Punkin (ötököiden) neurologia on huomattavasti nisäkkäästä eroava. Fluralaneeri ei juurikaan vaikuta nisäkkäiden hermostoon, toisin kuin punkkien. Ihan samalla tavalla, kuin ibuprofeeni on ihmiselle turvallinen, jopa pienten lasten käytössä, kun koiralle se on hengenvaarallista ja aiheuttaa sisäistä verenvuotoa jo pienen pieninä annoksina

      Poista
    2. Voi olla, ettei vaikuta samalla tavalla nisäkkäiden elimistöön, mutta fluralaneerin vaikutusta on mielestäni tutkittu silti liian vähän. Erityisesti huolettaa vaikutukset, jos ainettaa annetaan useampana kesänä. Se, että koirani veressä olisi ainetta, jotta ei sinne kuulu, on ajatuksena mielestäni erittäin epämiellyttävä. Kukin kuitenkin tehköön, miten parhaaksi näkee, enkä tuomitse heitä, jotka Bravectoa haluavat käyttää. Suosittelevathan monet eläinlääkärit sitä. Toistaiseksi.

      Itse annan Bravectoa ehkä kymmenen-viidentoista vuoden päästä, jos se silloin on vielä markkinoilla.

      Erika

      Poista
    3. Ja siis annoin tosiaan Bravectoa viime kesänä ja se toimi hyvin, eikä oireita tullut. En silti uskalla enää antaa sitä koiralleni, juurikin sen takia, että huolettaa sen käyttö useamman kesän ajan. En halua koirani olevan enää testikappale tämän lääkkeen testaamisessa.

      Erika

      Poista
  2. Näinpä. Ja itseäni huolettaa varsinkin se, että Bravecto on niin uusi valmiste, että onko sen mahdollisista haittavaikutuksista oikeasti tarpeeksi tietoa ja pitkän ajan tutkimustuloksia? Kiitti tuosta valkosipulitablettivinkistä!

    VastaaPoista
  3. Ootko muuten ite käyttänyt niitä ja onko ollut punkkeja?

    VastaaPoista
  4. Kannattaa katsoa tämä Fbook-ryhmä "Does Bravecto Kill Dogs": https://www.facebook.com/groups/411371212394679/?fref=ts

    VastaaPoista
  5. No meillä 5 kk pentu sai semmoiset oireet että n. 4 h tuntia lääkkeen oton jälkeen alkoi kuolaus, vatsa ripulille ja oksensi. Yöksi rauhoittui seuraavana aamuna ruuan jälkee 2 h runsas kuolaus vesi ripuli ja oksensi useasti. Sitten olikin lähtö eläilääkäriin, tiputukseen ja lääkitys päälle. Oli tulehdusarvot koholla lääkäri epäili että oksentelu ja ripulointi oli aiheuttanut jonninmoisen tulehduksen. Nyt pentu rupeaa olemaan taasen elävien kirjoissa.
    Ja täällä rannikko Pohjanmaalla on tosissaan punkkeja joka puska täynnä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti kommentista. Näitä tapauksia on, mutta jotkut vaan on yliherkkiä tietyille lääkeaineille. Periaatteessa kaikenlaista ylilääkitsemistä ja epäluonnollisten aineiden käyttöä vastustan. Bravectosta olen kuullut kyllä myös hyviä kokemuksia, joten sen uskalsin Riiallekin hommata. Nyt se on muutama viikko sitten saanut kesän toisen Bravecto-tabletin, eikä kummastakaan ole tullut mitään haittavaikutuksia. Punkkejakaan ei ole näkynyt, muuta kuin yksi, joka oli Riiassa kiinni viime viikolla. Tajusin silloin, että Bravecton vaikutus oli lakannut 1,5 vkoa sitten, enkä ollut muistanut antaa sille uutta. Ilmeisesti siis Bravecto toimii meillä, kun heti löyty punkki, kun aineen vaikutus oli lakannut. Kuitenkin totta kai on hyvä, jos joku pärjää kesällä vähän terveellisimmillä aineilla. En välttämättä itsekään uskalla ko. tuotetta ihan joka kesä käyttää. Ainakaan ennen kuin sitä on tutkittu enemmän. Koiranpennulle en missään nimessä tablettia edes antaisi.

      Poista