perjantai 8. huhtikuuta 2016

Koiranäyttelyt

Tampereen KV-näyttelyyn on aikaa enää reilu kolme viikkoa ja mua JÄNNITTÄÄ! Kyseessähän on kuitenkin melko iso näyttely, jossa on paljon koiria ja isot hallit. Koiranäyttelythän on alunperin tarkoitettu rotukoirien jalostusarvontarkastustapahtumiksi ja titteleiden tarkoitus on kertoa, kuinka rodunomainen koira on kyseessä ja näin ollen vaikuttaa sen jalostusarvoon. Koiranäyttelyiden osallistumismaksut eivät ole mitään kovin pieniä - Tampereelle muistaakseni kolmenkymmenen euron paikkeilla.


Näyttelyissä valitettavasti on omia lieveilmöitään ja haittapuoliaan, jotka ovat pahimmillaan todella ikäviä. Monen koirarodun jalostus on mennyt näyttelyiden takia ihan väärille raiteille ja moni rotukoira joutuu elämän elämää, joka ei ole elämisen arvoista kipujen tai erilaisten vaikeuksien takia. Lisäksi pahimmillaan näyttelykoira, joka ei menesty näyttelyissä tai lakkaa menestymästä, laitetaan kiertoon tai lopetetaan. Uskon, ettei tämä ole kovin yleistä Suomessa, mutta "suuressa maailmassa" kyllä, esimerkiksi Briteissä ja Amerikassa.

Riialla ei ole tarkoitus teettää pentuja ja vastustan kaikkeni koiranäyttelyiden haittapuolia, mutta miksi sitten kannatan näitä tapahtumia käymällä niissä, jos en edes hae koiralleni sitä jalostusarvoa?


Parhaimmillaan koiranäyttelyt ovat tapahtumia, joissa pääsee tapaamaan ja tutustumaan muihin rodun harrastajiin. Niistä löytää uusia ystäviä ja pääsee verkostoitumaan. Itselleni ne ovat parhaimmillaan sosiaalisia tapahtumia, joissa pääsee juttelemaan kuulumisista muiden mitteliharrastajien kanssa sekä tutustumaan uusiin kasvattajiin. Lisäksi pyrin aina siihen, että Riialla on näyttelyissä hauskaa. En seisota sitä turhan pitkään paikoillaan ja saatan tehdä kehässä sen kanssa parit temputkin. Ruusukkeet joita olemme saaneet, annan monesti ensiksi Riialle ja se on oppinut jo odottamaankin sitä :D Se saa pari kertaa riepotella sitä, kunnes sitten pelastan sen, ennen kuin se menee rikki.

Minulla on koiralle aina paljon nameja kehään ja niitä myös käytetään. En ymmärrä sitä, jos jotakin tuomaria namien antaminen haittaa. Ei sen pitäisi olla niin vakavaa! Kaikista parasta näyttelyissä on se, kun itse tai joku tuttu voittaa ja pääsee juhlimaan omasta tai toisten puolesta! Suosittelen kokeilemaan näyttelyitä, mutta muistakaa pysyä tämän harrastuksen sillä puolella, mikä kestää päivänvaloa! Eli iloitkaa, nauttikaa ja muistakaa palkita koiraa, vaikkei menestystä tulisikaan!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti