keskiviikko 11. marraskuuta 2015

Ruokakriisi



Kasvattajan luona Riia söi Nutron penturuokaa ja raakaruokaa. Me saimme mukaamme Nutrosäkin ja Musti ja Mirrin sponsoroiman Pure Natural-penturuokasäkin. Riia söi sitten meillä aluksi Nutroa ja koko ajan enenevissä määrin siinä joukossa myös Pure Naturalia ja joskus raakaruokaa. Ruoka lakkasi maistumasta jossain vaiheessa, kun se oli pelkkää Pure Naturalia, joten vahdoimme Canaganiin. Ja kyllä, tiedän, että koiraa ei saa opettaa nirsoksi, enkä tietenkään opettanutkaan. Niin kauan, kuin meillä Pure Naturalia oli, niin se oli se ruoka, mitä Riian piti syödä. Mutta ei se mielestäni oli kivaa, että kupissa saattaa olla ruoka vaikka kuinka kauan, ilman, että kasvava pentu syö sitä. Lisäksi toivoin, että ruoka olisi houkuttelevaa senkin vuoksi, että laitoimme kuivaruokaa aktivointilelujen sisään jättäessämme sen yksin kotiin. Eihän sitä ne lelut kiinnosta, jos siellä on pahaa ruokaa.


Canagan todellakin maistui! Ensin Free Chickeniä, sitten vaihdettiin Scottish Salmoniin. Lopulta kyllästyimme siihen, kuinka pahalta tuo koira haisi! Se piereskeli kaiken iltaa ja haisi todella pahalta. Menin jälleen Mustiin ja Mirriin kyselemään, mitä tehdä. 

Kauppias epäili, että peruna aiheuttaa Riialle ilmavaivoja ja ehdotti Canaganin sijasta Pure Naturalin Grain Free Salmonia, jossa on perunan sijaan bataattia. Piereskely loppui, mutta nirsous palasi. Joskus Riia saattoi käydä vilkaisemassa kuppia, mutta tuli sitten pois keittiöstä. Nostin kupin ylös, mutta sama juttu seuraavalla kerralla. Joskus ruoka maistui paremmin sellaisenaan, toisinaan sekoitimme raakaruokaa suosiolla joukkoon (Mustista ja Mirristä saatavaa Maukas-sarjaa), siis sen jälkeen, kun sille oli ruoka maistunut ihan sellaisenaankin, ei ikinä "siksi että se vaan söisi." Aktivointilelut eivät taaskaan kiinnostaneet, jos niissä oli Pure Naturalia.


Viime maanantaina kävimme taas Mustissa ja Mirrissä ja vaihdettiin saman sarjan Grain Free Lamb:iin. Tänään oli viimeinen päivä, kun Riia sai Salmonia. Se oli juuri syömässä, kun olin siirtämässä Lamb-versiota pussista säilytysastiaan. Pussista tippui papana lattialle ja Riia kääntyi katsomaan. Se huomasi pudonneen nappulan, ryntäsi paikalle ja nappasi sen suuhunsa. Mutta sitten sylkäisi sen pois. No niin... Eli meillä on nyt sitten kaksi kiloa vieläkin pahemmanmakuista ruokaa. Tuo sylkeminen oli nimittäin uutta.


Nyt en tiedä mitä tekisin! Palaisinko tämän säkin jälkeen Canaganiin, joka maistui niin hyvin ja ongelmattomasti, mutta sai Riian piereskelemään? Pure Naturalia en enää osta, mutta mikä olisi sitten vielä uusi vaihtoehto? Onko tämmöinen ruualla zumbailu kauhean järkevää? Muuten siirtyisin kokonaan raakaruualle, mutta se on mielestäni liian vaivalloista, koska pakkauskoot ovat isoja, koira on pieni, matkustelemme paljon ja sitä on hankala ottaa mukaan eikä raakaruokaa voi tunkea aktivointipalloon.

Eli siis olisiko mitään vinkkejä? Onko kellään ollut vastaavaa tilannetta? Mitä ehdottaisitte? Onko joku ruoka, jota erityisesti suosittelisitte?

2 kommenttia:

  1. Tiesithän että ainakin Purenaturalissa on tyytyväisyystakuu eli reilua puolta säkkiä vastaan sen voi vaihtaa toiseen saman sarjan ruokaan tai saada rahat takaisin? Monella muullakin merkillä on tämä olemassa ja harva tietää siitä.. Kannattaa pitää kuitti aina tallessa!

    Zumbailu ei minun mielestä ole koskaan järkevää, eikä mulla järkikään kestä sitä :D Oletko koittanut tarjota ruokaa turvotettuna, kostutettuna tai kuivana? Voiko "nirsoilu" johtua siitä, että suutuntuma on huono? Ruuista valitsisin ihan jonkun perinteisimmän kana-riisin, joka yleensä maistuu kaikille. Kalaruuat (ja öljyt) on sellaisia että jotkut koirat ei tykkää yhtään voimakkaan hajun vuoksi. Kävisin varmaankin vaihtamassa tuon ostamasi säkin ihan perus makuun, eli vaikka Purenatural puppy-chicken tai adult mini-chicken ruokaan. Meillä syödään kanssa Purea (tällä hetkellä aiemmin adult large-chiken, nyt metsästyskaudella activity ja yhdellä koiralla grain free salmon&trout) ja tykkään itse siitä tosi paljon.. Koirat voi hyvin, näyttää hyvältä ja takapäästä tuleva palaute on minimalistista.

    Tämän lisäksi jättäisin kaikki ylimääräiset herkut pois, niin kauan että ruoka lähtee maittamaan. Ruoka annetaan tarjolle, pidetään esillä n. 10min ja sitten otetaan kylmästi pois jos koira ei koskekkaan ruokaan tai alkaa pelleilemään sillä. Jos kouluttamisessa lelupalkka ei toimi, niin voit kokeilla antaa osan ruuasta suoraan taskusta palkaksi :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentistasi ja pahoittelen, että vastaamisessa kesti... Koneeni oli rikki ja korjattavana, Nyt toimii taas :)

    Tiedän Purenaturalin tyytyväisyystakuusta. Ongelma taitaa olla vain siinä, että säilytämme ruokaa säilytysastiassa, eli pussia ei enää tosiaan ole jäljellä. Eikä kyllä kuittiakaan :P Riialle ei kelpaa Purenatural (kovin hyvin, kyllä se sitä syö, kun muuta ei tarjota) missään muodossa, ei kosteutettuna, märkänä eikä kuivana. Ainakin Canaganin lohta Riia rakasti aivan valtavasti, en siis usko, että on siitä kalan hajustakaan kiinni. Ja nythän se syökin sitä lammasta.

    Mainitsit, että herkut ym pitäisi jättää pois, jotta ruoka alkaisi maistua. Korjaan, ettei meillä ongelma varsinaisesti ole se, etteikö se söisi. Se syö, kun tietää, että muuta ei tule, mutta se ei syö sellaisella intensiteetillä, kuin toivoisin. On tosi ärsyttävää esim. kun aamulla annetaan ruokaa ennen aamupissaa, niin se ei välttämättä jää syömään sillä aikaa, kun itse käy vessassa, vaan saattaa käydä itse pissalla jossain nurkassa. Canaganin kanssa tätä ongelmaa ei ollut... Ihan hyvin pystyi luottamaan siihen, että se ei tasan jätä ruokaa kesken. Tuo pissaus oli vain esimerkki, totta kai tiedän, että se ratkeisi vaan sillä, että veisi sen ensin pissalle, mutta ei se ole tässä se pointti, vaan se, että se ruoka ei sille vaan kovin hyvin maistu. Se keksii helposti parempaakin tekemistä, kuin syöminen.

    Tahdon myös antaa osan ruuasta aktivointilelussa, kun se jätetään yksin kotiin. Purenaturalin kohdalla ongelma on se, että sitä ei kiinnosta nähdä vaivaa sen ruuan eteen, koska se on pahaa. Lisäksi minua häritsee, kun törmäsin FB:n mittelspitzryhmässä sellaiseen teoriaan, että Purenatural aiheuttaa silmänvuotamista. Riialla on alkanut silmät vuotaa enemmän tai vähemmän. Pentuna sillä vuosi toinen silmä, jossain vaiheessa se loppui niin, että vuoti vain välillä. Nyt on alkanut molemmat vuotaa. Ja kun törmäsin tuohon teoriaan, niin tajusin, että silmien vuoto alkoi juuri silloin, kun vaihdoimme Canaganin pois. Siksi taidan mieluummin ottaa ne ilmavaivat, kuin tuon vuotavan silmän... Ensi kerralla ostamme siis taas Canagania ja siinä se saa nyt sitten luvan pysyä.

    -Erika

    VastaaPoista